április 17, 2024

Több mint 1,2 milliárd forintból fejlesztett a TEDEJ Zrt.

tehén-tehenészet-szarvasmarhatelep

MTI/Mészáros János

Több mint 1,2 milliárd forint európai uniós támogatással fejlesztett lucernaalapú fehérjetermékeket és egyéb növényi termékeket előállító termesztési és feldolgozási technológiát, valamint mintaüzemet alakított ki a TEDEJ Agrártermelő és Szolgáltató Zrt.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint a hajdúnánási székhelyű cég célja az volt, hogy a lucerna zöld biomasszájából biotechnológiai kutatás-fejlesztéssel és saját új generációs fehérjekinyerési technológiával 15-55 százalékos fehérjetartalmú takarmányokat, takarmány alapanyagokat, ipari rostot és más termékeket előállító üzemet, valamint agrotechnikát fejlesszenek ki.

Azt írták: a technológiával a későbbiekben kiváltható lesz a magyar szójafehérje-igény ötven százalékával egyenértékű szójaimport, és megoldást jelenthet a globális fehérjehiányra is.

A fejlesztéseket 71,42 százalékos támogatottságú 1,280 milliárd forintos európai uniós támogatás segítségével valósították meg – tették hozzá.

A TEDEJ Zrt. árbevétele elektronikusan leadott beszámolója szerint 2020-ban és 2019-ben is egyaránt 5,7 milliárd forint felett alakult, adózás előtti eredménye 2019-ben 112 millió forintos veszteség, míg 2020-ban mintegy 77 millió forintos veszteség volt. A cég átlagosan 215 dolgozót foglalkoztatott.

MTI

Címlapkép: Illusztráció / MTI/Mészáros János