április 26, 2024

Töltött káposzta

Töltött káposzta

Egy igazi téli étel, mely rengeteg módon készíthető el. Többnyire savanyított káposztából készül, amit általában télen fogyasztunk, ráadásul elkészítéséhez főleg füstölt húst, kolbászt és szalonnát szokás használni. Nyáron a melegben nem kívánunk ilyen „nehéz” ételt, télen azonban kell az energia és a „hőtároló” zsír.

Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta
8 db savanyított vagy édes káposzta levél
80 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
1 dl rizs
20 dkg nyers füstölt hús
10dkg füstölt szalonna
10 dkg füstölt paprikás kolbász
1 db tojás
1 fej hagyma
1–2 gerezd fokhagyma
1 db babér levél
1 db csípős piros paprika
2 kk piros paprika
2 dl tejföl
só, bors, petrezselyem vagy kapor

Előkészítés:
Előző este áztassuk be a füstölt húst és másnap főzzük meg félig. Hagyjuk a levében kihűlni. Ha édes káposzta levéllel készítjük, forrázzuk le, hogy a levél megpuhuljon és lehessen bele csomagolni. (Egyszerűbb savanyított leveleket használni.) A rizst pároljuk vagy főzzük meg. A szalonna felét vágjuk vékony szeletekre, a kolbászt és a füstölt húst nagyobb darabokra. A szalonna másik felét vágjuk kockákra. A hagymát is vágjuk össze apróra, a fokhagyma gerezdeket zúzzuk szét. Ha túl savanyú a káposzta, mossuk ki.

A töltelék készítése:
A darált húst egy tálba tesszük. A szalonna kockákat kicsit kiolvasztjuk, a felvágott hagymát megpároljuk a zsírján és az egészet a húshoz adjuk. Hozzáadjuk a párolt rizst, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a pirospaprika felét. Az egészet összekeverjük, közepébe lyukat készítünk és beleütjük a tojást. Újra összekeverjük, kézzel összegyúrjuk és 8 részre osztjuk, majd becsomagoljuk a káposzta levelekbe.

Összeállítás, főzés és tálalás:
Egy nagy lábos aljára tesszük a savanyú káposzta felét. Ráhelyezzük a töltelékeket, közben a kolbász és füstölt hús darabokat is belerakosgatjuk és az egészet betakarjuk a káposzta másik felével. Beletesszük a babérlevelet és a csípős paprikát (ha szeretjük). Rátesszük a szalonna szeleteket, rászórjuk a pirospaprika másik felét és beleöntjük a füstölt hús levét, 2–3 ujjnyi legyen a folyadék és lefedve feltesszük párolódni. Ha a lé elpárologna, vízzel pótoljuk. Fontos, hogy a végén ne maradjon sok lé a lábosban. Amikor a hús megpuhult és a szalonna elolvadt, kész az étel.

Tejföllel és petrezselyemmel díszítjük. Szalonnából pl. bevagdalhatunk és megsüthetünk pár szeletet. Nagyon jól mutatnak a töltelékek tetején. Kenyeret is adhatunk mellé.