
Wikipedia
Tavaly csaknem 1267 hektáron folyt tormatermelés Magyarországon, és több mint 12 ezer tonna torma termett, ami az Európai Unió éves össztermésének közel felét teszi ki – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
A tájékoztatás szerint a szakaszos betakarítás és a tárolástechnológia eredményeképpen az újtorma betakarításáig nemcsak a hazai, hanem a teljes európai piac kiszolgálására elég a magyar termés. A magyar torma jelentős része megy exportra, a legtöbbet Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és Csehországba viszik, jellemzően friss, lédig formában.
A torma Magyarországon őshonos növény. Mára, valószínűleg nagy kézimunka-igénye miatt egyetlen termesztőkörzete maradt. Jelenleg Hajdú-Bihar megyében, Debrecentől délkeletre, Létavértes, Bagamér, Álmosd, Újléta, Vámospércs, Kokad körzetében található a termőterület 98 százaléka, amely több száz családnak biztosít megélhetést – közölte a NAK.
A hazai tormaterület nagysága lehetővé teszi, hogy egész évben elérhetővé váljon itthon is friss, illetve feldolgozott formában. “A kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is válasszuk a hazait” – hívta fel a figyelmet közleményében az agrárgazdasági kamara.
A frissen reszelt tormának magas a C-vitamin tartalma, baktérium- és vírusölő hatású, fokozza a nyálkahártyák vérellátását, hatásos húgyúti- és vesefertőzések, makacs köhögés, rekedtség, légcsőhurut és krónikus hörghurut esetén – ismertették.
MTI
Fotó: Wikipedia
Népszerű cikkek a rovaton belül
A vakond lett az év emlőse
Ezek a legjobb őszi búza, repce-, és kukoricafajták
Megnyílt a 41. AGROmashEXPO és Agrárgép Show
Ezek a kukoricafajták bírják jobban az aszályt
Prega: a precíziós gazdálkodás a jövő útja
Megfelelő földművelési technológiákkal kell alkalmazkodni a szélsőséges időjáráshoz
Jönnek az egészségvédő tejtermékek!
Kacsákkal védik a szőlőültetvényt
Változnak a szántóterületeken a vetésváltásra vonatkozó szabályok