
Wikipedia
Tavaly csaknem 1267 hektáron folyt tormatermelés Magyarországon, és több mint 12 ezer tonna torma termett, ami az Európai Unió éves össztermésének közel felét teszi ki – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
A tájékoztatás szerint a szakaszos betakarítás és a tárolástechnológia eredményeképpen az újtorma betakarításáig nemcsak a hazai, hanem a teljes európai piac kiszolgálására elég a magyar termés. A magyar torma jelentős része megy exportra, a legtöbbet Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és Csehországba viszik, jellemzően friss, lédig formában.
A torma Magyarországon őshonos növény. Mára, valószínűleg nagy kézimunka-igénye miatt egyetlen termesztőkörzete maradt. Jelenleg Hajdú-Bihar megyében, Debrecentől délkeletre, Létavértes, Bagamér, Álmosd, Újléta, Vámospércs, Kokad körzetében található a termőterület 98 százaléka, amely több száz családnak biztosít megélhetést – közölte a NAK.
A hazai tormaterület nagysága lehetővé teszi, hogy egész évben elérhetővé váljon itthon is friss, illetve feldolgozott formában. “A kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is válasszuk a hazait” – hívta fel a figyelmet közleményében az agrárgazdasági kamara.
A frissen reszelt tormának magas a C-vitamin tartalma, baktérium- és vírusölő hatású, fokozza a nyálkahártyák vérellátását, hatásos húgyúti- és vesefertőzések, makacs köhögés, rekedtség, légcsőhurut és krónikus hörghurut esetén – ismertették.
MTI
Fotó: Wikipedia
Népszerű cikkek a rovaton belül
Az olaszok nem kérnek a műhúsból
Az igazi szuperélelmiszer: a gomba
Mesterséges intelligencia segítségével fejlesztettek pékárukat
Online élő kaszinó kontra hagyományos kaszinó: melyik kínál jobb élményt?
A sikeres online sportfogadás titkai: taktikák és trükkök
5 ígéretes befektetési lehetőség a covid utáni időszakban
A mesterséges intelligencia már a csirkék nyelvét is érti
Magyarországi biztonságos online kaszinójátékok felfedezése
Talajnedvesség-térkép készült drónok és mesterséges intelligencia segítségével