június 24, 2024

Vágott virágok: Mitől maradnak sokáig szépek a vázában?

vágott virágok

A vágott virágok nem csak díszítik az otthonunkat, de némelyik már a finom illatával is képes varázslatos hangulatot teremteni. Hogy sokáig szépek maradjanak, olyan egyszerű praktikák szükségesek, mint az összes szár ferde bevágása, vagy a nem túl hideg víz. Összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, amellyel sokáig bírják a vázában.

Vágott virág trendek

A vágott virágok tekintetében is roppant nagy a választék, a termesztők évről évre egyre újabb trendekkel rukkolnak elő. Vannak igen népszerű vágott virágok, amelyekkel könnyen teremthetünk frissességet, egyesek rendkívül hosszan tarthatók, ilyen például a szegfű, a kála, a boglárka.

vágott virágok

Kedvelt  a tulipán és a gerbera is – az utóbbi akár egy-két hétig is bírja, ha rendszeresen cseréljük a vizét. De manapság már a krizantém sem csak temetővirág, egyre többen vásárolják lakás díszítésére. A vágott virágok közül továbbra is kiemelkedő népszerűségű a rózsa. A különféle fajtájú hibrid tearózsákkal gyönyörű csokor kombinációkat lehet alkotni, ugyanakkor friss üde hangulatot csempészhetünk be már egy szállal is a vázába helyezve.

vágott virágok

A White O’Hara különösen jó választás, egyrészt krémes pasztell árnyalatai manapság igen divatosak, másrészt rendkívül erős kellemes illatát hosszan megőrzi.

Tippek a virágok vázában tartásához

Azt, hogy egy virág mennyire tartós a vázában sok tényező befolyásolja, például a fajta, de a vágás utáni körülmények is. A vágás után könnyen elvesztik a színüket, hervadni kezdenek, és a vízben a szár rohadni kezd a levelekkel együtt. Ha a csokorban egy virág fonnyadni kezd, akkor azt ajánlott minél hamarabb kiemelni a többi közül.

vágott virág

Szárak ferde bevágása

Nem csak a rózsa, de minden vágott virágra vonatkozik, hogy az első vízbe tétel előtt vágjuk be ferdén éles pengével az összes szárat. A rózsánál még a vízfelület alá eső töviseket és leveleket is el kell távolítani. Minden vízcsere alkalmával érdemes a szárat ferdén bevágni, hogy új felületen tudja a nedvességet felvenni.

Friss víz

Rendszeresen, naponta cseréljük ki a vizet. Azonban arra is ügyeljünk, hogy a víz megfelelő hőmérsékletű legyen, legideálisabb a szobahőmérsékletű víz.

vágott virágok

Megfelelő fény és hőmérsékleti viszonyok

Könnyebben fakulnak a virágok az erős fény hatására, de a túl meleg lakás sem kedvez a hosszú élettartamnak.

vágott virágok

A virágok táplálása

Adjunk a vízhez kevés cukrot, vagy mézet, és egy pár csepp citromlevet. Több helyről olvasható, hogy a virágok számától függően 1-2 szem aszpirin tablettát dobnak a vízbe. Mások pár csepp mosogatószerre esküsznek a baktériumok elpusztítása végett, amely a virág élettartamát növeli meg.