május 24, 2024

Ultramodern takarmányüzemet adtak át Dabason

Vitafort takarmányüzem Dabas

A Vitafort Elsõ Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. új takarmányüzeme Dabason az átadás napján, 2023. szeptember 26-án. MTI/Illyés Tibor

Felavatták a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. ultramodern takarmányüzemét Dabason.

Nagy István agrárminiszter avató beszédében kiemelte: ez a fejlesztés része annak a technológiai megújulásnak és folyamatnak, ami az egész magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart versenyképesebbé tudja tenni. A Vitafort beruházása hozzájárul az elmúlt években felértékelődött élelmezésbiztonsághoz is, ahhoz a törekvéshez, hogy minden lehetséges eszközt megragadva növekedjen a mezőgazdaság termelési potenciálja.

A mintegy 6 milliárd forint összegű beruházást egyedi kormánydöntés is segítette – közölte.

Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója ismertette, hogy a beruházás keretében a jelenlegi 12 hektáron négy üzemet integrálnak egy üzembe, amely 1000 négyzetméter alapterülettel 9 emeleten közel 7000 négyzetméter technológiát tartalmaz, 40 méteres gerincmagassággal. Az A-Z ÜZEM-ben a jelenlegi 1 millió tonnás tápegyenértéknek megfelelő gyártókapacitást 1,5-1,7 millió tonnára emelik.

Hangsúlyozta: a zöldmezős beruházás célja nemcsak a belföldi igények, hanem az egyre növekvő exportigények kielégítése is. A tesztidőszakot követően jövő év elejétől indul meg a termelés – fűzte hozzá.

Kulik Zoltán kitért arra is, hogy a Vitafort szakmai irányítása, kontrollja alatt további nyolc cég munkálkodik együttműködésben, így a beruházás közvetve 450 dolgozó és családja megélhetését biztosítja. Tájékoztatása szerint 2022-ben a csoport összárbevétele 53 milliárd forint volt 1,7 milliárd forint adózott eredmény mellett.

Jelezte azt is, hogy az elmúlt 12 évben több mint 80 millió dollár értékben hajtottak végre komplex agráripari beruházásokat, főleg Ázsiában, külkereskedelmi kapcsolataik a világ 21 országára terjednek ki.

MTI