június 17, 2024

Alternatív pénzkereseti lehetőségek és befektetések

kriptovalutak

A COVID járvány miatti kényszerű otthoni karantén óta az alternatív befektetések és az alternatív pénzkereseti lehetőségek egyre népszerűbbek. A kriptovaluták és az NFT-k csak a sokak számára a mai napig rejtélyes alternatív befektetések csúcsát jelentik, az alternatív pénzkereseti lehetőségek közül a jelenleg legnépszerűbbek pedig a sportfogadás, az internetes szerencsejáték a vulkanvegas-hu.com online kaszinóhoz hasonló oldalakon, a multi level marketing és a kézműves termékek készítése. Ha neked is van némi spórolt pénzed, amit szeretnél kamatoztatni és nyitott vagy egészen meghökkentő befektetésekre is a haszon reményében, akkor olvass tovább. A továbbiakban felsorolunk 6 olyan különböző mennyiségű pénzt és energiát igénylő befektetési lehetőséget, amelyek valóban igazán különlegesnek mondhatóak.

Indie Művészet

Az indie, vagyis magyarul szabadúszó, független művészet az utóbbi években az aranykorát éli. Bár a klasszikus művészet továbbra is jól szerepel, így például a világhírű festők képei továbbra is jól tartják az értéküket, az utóbbi évtizedben a legnagyobb értéknövekedés elsősorban a modern kortárs művészeti termékek piacán történt. Az egyre több gyűjtő egyre nagyobb keresletet eredményezett, így az ár a kínálat bővülése ellenére is növekedni tudott. Ma már külön brókercégek szakosodnak arra, hogy egy-egy nagyobb értékű modern műalkotást, legyen az akár festmény, szobor, elektronikus alkotás vagy bármi más, sok kis befektető résztulajdonába adják. Ezáltal az átlagember olyan műtárgyakba is befektethet, amiket egészében megvenni sose tudna, ráadásul a tárolással, állagmegóvással és a professzionális értékbecsléssel sem kell foglalkoznia.

Kriptovaluták

Bár a kriptovaluták a tengerentúlón már szinte slágerterméknek számítanak, Magyarországon továbbra is inkább afféle különcök hóbortjaként ismertek. Pedig a nagy népszerűségrobbanást már több, mint 2 éve követő szinte folyamatos népszerűségcsökkenés ellenére a kriptovalutáknak továbbra is komoly befektetői köre és alkalmazási területei vannak. A kriptó befektetések esetén nem az a valódi kérdés, hogy megéri-e kriptó eszközökbe fektetni, hanem az, hogy mely kriptoeszközökbe lesz ténylegesen kifizetődő pénzt tenni. A technológiának ugyanis rengeteg rohamosan terjedő alkalmazása van, többek között a WEB3, a mesterséges intelligencia, valamint az alternatív és a decentralizált pénzügyi megoldások területén, azonban, mint minden új technológia esetében, 1 sikeres próbálkozásra rendszerint itt is vagy 9 kudarc jut.

Egzotikus Állatok

Ez egy kissé komolyabb elköteleződést igénylő befektetési forma, azonban az egzotikus állatok tartása egyre inkább csökkenő kockázatú és magas hozamú befektetést tud biztosítani. Az egzotikus állatokat tenyészteni is lehet és haszonállatként is lehet tartani, mindkettő alapvetően aktív befektetést jelent, tehát nem elég pénzt beletenni, hanem emellett még idő és munka is szükséges hozzá. Ami az egzotikus állatok haszonállatként való tartását jelenti, sokan meglepődnek, de már Magyarországon is többen foglalkoznak tevék és struccok tartásával, ugyanis az ilyen különleges húsokra mindenhol egyre nagyobb a kereslet, ráadásul szép pénzt is lehet kérni értük. Ami a tenyészést jelenti, ennek az esetében pedig egyre jövedelmezőbb mostanában a különféle akvarisztikai hobbiban népszerű halak, rákok vagy akár teknősök tenyésztése, de már Magyarországon is van, aki például hangyák szaporításából keresi a kenyerét.

Különleges Autók

A különleges autók gyűjtése nem csak egyszerű befektetés, hanem sok esetben szenvedély is. Szenvedélyre már csak azért is szükség van, mert az autók gyűjtése a rengeteg pénz mellett sok odafigyelést is igényel, az ebből származó haszon pedig teljesen kiszámíthatatlan. Senki nem tudja előre megjósolni, hogy milyen autó típusok lesznek 10-20-30 év múlva is keresett példányok a gyűjtők körében, így ezen a befektetésen nagyot lehet nyerni, de ugyanekkorát lehet veszíteni is. Arról nem is beszélve, hogy az autókat kifogástalan állapotban kell tartani, tehát fedett és védett helyen, valamint használni is csak nagyon óvatosan lehet őket, mivel egyetlen apró sérülés is értéktelenné teheti őket egy gyűjtő számára. Ha ez még nem lenne elég, az autóknak természetesen rendszeres karbantartásra is szükségük van, hogy használható állapotban maradjanak. Ez a befektetés tényleg csak azoknak való, akiknek ez egyfajta szenvedély is.

Dizájner Ruhák és Kiegészítők

A pénz ékszerekbe, aranyba vagy ezüstbe fektetése már évszázadok, sőt évezredek óta népszerű befektetési forma, azonban a 2000-es évek elejétől kezdve ez egyre jobban elkezdett kiterjedni olyan divatipari termékekre is, amelyek önmagukban nem érnek sokat, hanem kizárólag az általuk képviselt márka vagy stílus ad nekik értéket. Ennek megfelelően különféle leárazásokkor vagy másodkézből egyre többen veszik drága luxusmárkák ruháit és táskáit abból a célból, hogy később egyszerűen megpróbálják haszonnal eladni őket. Bár elsőre idióta ötletnek tűnik, valójában nagyon is működhet, ugyanis például egy limitált példányszámban gyártott luxustáska esetében, mire az adott táska igazán felkapottá válik, addigra jellemzően a legyártott példányok többsége már elkelt, így az érdeklődők csak másodkézből tudnak már hozzájutni, sokszor a teljes eredeti árnál is magasabb összegért cserébe.

Alkoholos Italok

Bár az alkoholt elsősorban meginni szokás, bizonyos italok esetében kifizetődőbb lehet az üveget inkább nem elfogyasztani, hanem tárolni. Kicsit hasonlóan a modern művészet népszerűségének az utóbbi években bekövetkezett robbanásszerű növekedéséhez, a különleges alkoholos italok piaca is egyre növekszik. Egy minőségi, híres bor különösen jól sikerült évjáratának a hosszú távú, szakszerű megőrzése például szinte biztosan jövedelmező lesz, de a drága whiskyk, tonicok és egyéb különleges tömény szeszes italok is jó befektetések lehetnek. A sör esetében a hosszú távú tárolás kevésbé gyakori, itt inkább a minél különlegesebb kézműves italok értékesítésén van a hangsúly.