június 15, 2024

Egymilliárd forintból új agrárkampusz jön létre Szarvason

mate mérnök oktatás

Facebook/ MATE

Az egyetem agronómiai, biológiai, ökológiai, talajtani és környezettudományi képzéseket indít Szarvason, emellett biztosítják a tudományos kutatásokban való részvételt és a kutatás-fejlesztést.

Egymilliárd forintos fejlesztést és új kampuszt tervez 2022 végéig Szarvason a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) – tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

Az egyetem agronómiai, biológiai, ökológiai, talajtani és környezettudományi képzéseket indít Szarvason, emellett biztosítják a tudományos kutatásokban való részvételt és a kutatás-fejlesztést – idézték közleményben Gyuricza Csaba rektort.
A szarvasi Halászati Kutatóintézet a MATE-n tanulók gyakorlati és halászati, valamint öntözési kutatási képzőhelye lesz, ott valósul majd meg a fejlesztés.

Dankó Béla országgyűlési képviselő a közlemény szerint kiemelte: a természeti feltételek változásai miatt eredményes mezőgazdálkodás ma már nem valósítható meg öntözés nélkül. Szarvason pedig több évtizedes hagyományai vannak az öntözéses gazdálkodás kutatásának és oktatásának. A politikus hozzátette: jelentősen megnőtt Békés megyében a fiatalok igénye a helyben elérhető felsőfokú képzések iránt.

A fejlesztés hozzájárulhat Szarvas verseny- és népességmegtartó képességének növeléséhez is – olvasható a közleményben.

A MATE Szarvason idén szeptemberben mezőgazdasági mérnök alapképzést indított levelező formában. A szakirányú továbbképzések közül öntözési szakmérnöki, környezetvédelmi és vetőmag-gazdálkodási szakmérnöki képzés érhető el. Keresztféléves eljárásban mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki mesterképzés indul majd levelező munkarendben – írták.

MTI

Címlapkép: Facebook/ MATE