
MTI Fotó: Ujvári Sándor
A fogyaszthatóság, a költséghatékonyság, az elérhetőség, a minőség, valamint a fenntarthatóság döntheti majd el, melyik növényi fehérje léphet be nagyobb mértékben a húst és a tejtermékeket kiváltó növények piacára. Akár néhány éven belül háttérbe szoríthatja a szóját a borsó a növényi fehérjék piacán – közölte az MTI-vel a Roland Berger.
A tanácsadó cég a növényi fehérjék iránti kereslet bővülésére számít a fenntarthatóság, az állatvédelem és az egészség felértékelődése miatt. A növényi fehérjék előállítása ugyanakkor egyelőre nem tart ezzel lépést, sőt a génmódosítás és a termesztéshez szükséges erdőirtás miatt a szója is vesztett a népszerűségéből – tették hozzá.
A közlemény szerint a fogyaszthatóság, a költséghatékonyság, az elérhetőség, a minőség, valamint a fenntarthatóság döntheti majd el, melyik növényi fehérje léphet be nagyobb mértékben a húst és a tejtermékeket kiváltó növények piacára. Bár kissé drágább a szójánál, a borsó mégis megelőzheti, mert gluténmentes, és fenntartható módon termeszthető – írták.
A Roland Berger ma még hiányolja az összhangot a fogyasztói igények és a gazdák kínálata között, de arra számítanak, hogy az évtized közepére stabilizálódhat a helyzet. A termelőknek érdemes készülniük az átalakuló keresletre, hiszen jobb pozíciót foglalhat el a növényi fehérjék piacán, aki a többieket megelőzve változtat a kínálatán – hangsúlyozták.
MTI
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Népszerű cikkek a rovaton belül
Ellenőrök vizsgálják a tojás- és sonkatermékek forgalmazóit
Új zöldség- és gyümölcsfeldolgozót, valamint hűtőházat adtak át Jánoshalmán
Jelentősen nő az ipari zöldségágazat támogatási forráskerete
Nem lesznek versenyhátrányban a magyarországi élelmiszerfeldolgozók
Drágul a krumpli ára és a választék is kisebb lesz
Egyre több sertéshúst fogyasztunk
Egyedi jelölést és elkülönítést kapnak a rovarokat tartalmazó termékek
A mézjelölési szabályok szigorítását sürgeti Magyarország Brüsszelben
Mérséklődhet az élelmiszerdrágulás