Kevesebb csirkét, sertést, marhát vágtak Magyarországon az idén az első negyedévben, mint a tavalyi azonos időszakban – olvasható az Agrárközgazdasági Kutatóintézet (AKI) összesítésében.
Az összesítés szerint 23 ezer szarvasmarhát vágtak le az év első három hónapjában, ami 1,2 százalékos visszaesés, sertésből pedig 1,115 milliót, 8,2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Baromfiból 46,3 millió darabot vágtak 2022 első negyedévében, 18,5 százalékkal kevesebbet, mint a bázisidőszakban. Három hónap alatt a vágott mennyiség hasított, illetve tisztított súlyban szarvasmarhából 6 ezer tonna, sertésből 107 ezer tonna, baromfiból csaknem 109 ezer tonna volt. A baromfifélék csoportjában a csirke aránya 86 százalék. Az átlagnál jobban, 41 százalékkal esett vissza a libavágás, 62 százalékkal a kacsavágás, bár ezek aránya csupán 3,4, illetve 8,1 százalék. Az adatok alapján a pulyka az egyetlen, amelyből többet vágtak 2021 első negyedévéhez képest. A 3,6 százalékos emelkedés több mint 1,5 millió darabot jelent. A juhok vágása jelentősen elmarad a többitől, az alig 9 ezer darabos vágás majdnem 20 százalékos visszaesés éves összevetésben. Ezen belül a majdnem 850 anyajuh 40 tonna élősúlyt jelent – olvasható az összefoglalóban. Az európai uniós tagországok kötelezettsége, hogy havi összesítést készítsenek a vágóhidakon levágott állatok számáról és súlyáról. Az adatok összeállítása az engedélyezett vágóhidak havi adatszolgáltatása alapján történik. Magyarországon jelenleg több mint 250 engedélyezett vágóhíd van, azonban az aktív létesítmények száma alacsonyabb.
MTI
Fotó: MTI/Sóki Tamás
Népszerű cikkek a rovaton belül
A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra
Emberre is veszélyes vírust találtak a pasztőrözött tejben
Egyre gyakoribbá válik a sajtlopás Hollandiában
Rengeteg élelmiszert vont ki a forgalomból a Nébih a húsvéti ellenőrzés során
Jó hír a borászoknak: A háziasítás nyomait találták meg az élesztőgombákban
Nőttek a globális élelmiszerárak márciusban
A tavalyinál több hibát talált a Nébih az élelmiszerbiztonsági-ellenőrzés során
Legeltetők figyelem! Indul a tavaszi rókavakcinázás
Adategyeztetési kampány indul az ENAR-adatok frissítése érdekében