április 29, 2024

A mádi Szepsy Pincészet lett Európa legjobb borászata

Szepsy István borászat pince mád

Ifj. Szepsy István borász a család mádi pincészetében 2022. október 18-án. Két nappal korábban Firenzében a II. Golden Vines Awards díjátadón édesapját, id. Szepsy Istvánt választották a Golden Vines Hall of Fame legújabb tagjává és a Szepsy Pincészet lett Európa legjobb borászata. MTI/Szigetváry Zsolt

A mádi Szepsy család borászata nyerte el idén az Európa legjobb borászata díjat – írta Novák Katalin közösségi oldalán.

Október 15. és 17. között, Firenzében tartották a borvilág egyik legrangosabb eseményét, a Golden Vines Awards 2022-t, ahol a Szepsy Pincészet lett Európa legjobbja. Szepsy István munkásságát pedig 2022 Golden Vines Hall of Fame Award életműdíjjal méltatták, és bekerült a Hírességek Csarnokába, amihez Novák Katalin is gratulált.

A háromnapos rendezvény csúcspontja egyértelműen a díjátadó gála volt, ami mellett mesterkurzusok, világhírű séfek és sommelierek által megálmodott étel- és borsorok, illetve az iparág egyik legjelentősebb jótékonysági árverése is várta az illusztris vendégkört.

A Szepsy Pincészet kiemelt helye már az esemény előtt is biztos volt, hiszen a fine wine világának legjobbjai között a mádi pincészet mesterkurzusa is szerepelt. Ifjabb Szepsy István a Palazzo Tornabuoni tükörtermében mutatta be Tokaj csúcsborait: többek között furmintokat és hatputtonyos aszút is kóstolt a közönség.

Szepsy istván Pincészet
Id. Szepsy István és ifj. Szepsy István, borászok mádi otthonuban / Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Szepsy mellett olyan pincészetek tartottak mesterkurzust az eseményen, mint például a Krug Champagne vagy a Dom Pérignon – áll a Dining Guide beszámolójában.

A Szepsy család az 1500-as évektől kezdve termel borokat Tokajban, amikor az aszúbor készítése is elindult, így a család és a bor történelme, élete elválaszthatatlan egymástól. A mára legendássá vált életművét elismerendő a 106 ország 943 vezető borszakértője által összeállított, a díjazásra felterjesztett borászok és borászatok közül idősebb Szepsy István elnyerte a 2022 Golden Vines Hall of Fame Award díjat, azaz bekerült a Hírességek Csarnokába, a Szepsy Pincészet pedig megkapta a 2022 Golden Vines Best Fine Wine Producer in Europe díjat, azaz Európa legjobb pincészetének választották.

Ifj. Szepsy István a győzelemről hírt adó Dining Guide-nak elmondta: most először került magyar márka nemzetközi csúcsmárkákkal közös rendezvényre, ahol rögtön győzni is tudtak. Az öthónapos szavazási időszakban 106 ország 943 vezető borszakértőjének szavazatai alapján állt össze a nyertesek névsora, Szepsy szerint a Londonban sikeres boraik miatt kerültek be a mezőnybe.

tokaj hegyalja mád Úrágya Szepsy birtok
A Szepsy Pincészet Úrágya dűlője Mád határában – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A díjazottak listája:

  • Európa legjobb borászata: Szepsy Pincészet
  • Amerika legjobb borászata: Ridge birtok (Santa Cruz, Kalifornia)
  • Az Amerikán és Európán kívüli legjobb borkészítő: Penfolds (Ausztrália)
  • Fenntarthatósági Díj: Louis Roederer Champagne-ház (Franciaország)
  • Innovációs díj: Wine-Searcher (Új-Zéland)
  • Az év új felfedezettje: Sadie Family Wines (Swartland, Dél-Afrika)
  • A világ legjobb borászata: Domaine de la Romanée-Conti (Franciaország, Burgundia)
  • A Macallan Golden Vines Hírességek csarnokának legújabb tagja: Szepsy István
  • Az SGC Golden Vines Posztumusz Díj: Becky Wasserman, a „néhai burgundiai pionír”.
  • A Liquid Icons borkultúráért és vendéglátásért tett kiemelkedő munkát elismerő díja: Grant Ashton, a 67 Pall Mall alapítója és ügyvezető igazgatója.