június 17, 2024

Már benyújthatók a szőlőtelepítési pályázatok

szőlő szőlészet szüret tokaj hegyalja

Fotó: Balázs Attila / MTI

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően az idén november 2. és november 30. között ismét lehetőség van a szőlőültetvények szerkezetátalakításának támogatására vonatkozó egyéni tervek benyújtására. A szőlőtermesztők körében népszerű intézkedés támogatási keretösszege a 2019-2023 közötti 34 millió euróról 50 millió euróra emelkedett – hívta fel a figyelmet közleményében az Agrárminisztérium (AM).

Az elmúlt egy-két évben jelentősen nőttek a támogatás alapjául szolgáló inputanyagok költségei, ezért a piaci árak érvényesítése érdekében a támogatás alapjául szolgáló költségtáblák frissültek, azok már a 2022. évi árakat tartalmazzák.

A költségek aktualizálása mellett a támogatási intenzitás mértéke is emelkedik. Amennyiben az egyéni tervben az intézkedéssel érintett terület a fekvése szerinti földrajzi árujelző szerkezetátalakítási tervnek megfelel, a támogatási intenzitás mértéke a korábbi 50 százalékról 60 százalékra nő. Abban az esetben pedig, ha az egyéni terv egyetlen szerkezetátalakítási tervnek sem felel meg, a támogatási intenzitás a korábbi 40 százalékról 50 százalékra emelkedik.

A tárca közleménye szerint további jó hír a szőlőtermesztőknek, hogy a Közös Agrárpolitika változásából fakadó, 2024-től érvényes új szabályozás nem tartalmaz számottevő módosítást a szőlőtelepítésekkel kapcsolatban.

A támogatások alapjául szolgáló egyéni terveket továbbra is három évre lehet majd benyújtani, a korábbi évekhez hasonlóan november 2. és november 30. között.

MTI