április 30, 2024

3 eszköz, amire minden szántóföldön szükség van!

traktor szántóföldön

Egy kis gazdaság is jelentős profitot tud hozni, ha a tervezett növény- vagy állattenyésztési profilt az aktuális igényekhez igazítják. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a mezőgazdasági tevékenység megkezdése professzionális mezőgazdasági berendezésekbe való befektetéssel jár. Mi az a három alapvető eszköz, amire minden szántóföldön szükség van?

1. A mezőgazdasági traktor az alap

A traktor az alapvető mezőgazdasági gép minden gazdaságban, még a legkisebben is. Ennek köszönhetően más, saját meghajtással nem rendelkező mezőgazdasági gépeket is használhatunk, lehetővé téve a különféle agrotechnikai munkákat. Ily módon hajthatók talajművelő aggregátumok, boronák, kaszák, szalmabálázók, permetezőgépek, műtrágyaszórók. A gépek és berendezések felszerelése leggyakrabban hárompontos felfüggesztési rendszerrel történik, azaz olyan emelőkaros rendszerrel, amely lehetővé teszi a berendezés felfüggesztését hidraulikus emelőn. Ennek köszönhetően a munkagépek szállításhoz felemelhetők, szántóföldi munkavégzéskor pedig leengedhetők. A traktorok több típusra oszthatók – a fő kritérium a használt futómű típusa.

2. Talajművelők

A talajművelők repertoárja alapvetően azoknak a multifunkcionális gépeknek a szortimentje a gazdaságban, amelyeknek feladata a talajszerkezet optimális felkészítése a vetésre, a megfelelő nedvességtartalom megőrzésével. Általában egy fogrészből (rugós kapák), és tömörítő hengerekből, illetve egy vontatóból állnak. Az aggregátumok modern modelljei vetőgépekkel kombinált művelő- és vetőkészleteket alkotnak. Egy menetben művelnek és vetnek 3-4 méteres munkaszélességgel. A kisgazdaságok aggregátumai a talajlazító, a kultivátor, illetve a borona. Ha a gazdaságban nehéz talajviszonyok vannak, amelyek agresszív művelést igényelnek, akkor érdemes aktív, azaz rotoros boronát választani.

3. Eke hagyományos termesztéshez

Az ekét általában olyan kis gazdaságokban használják, ahol a hagyományos művelés dominál – a szántás. Ez a talajműveléshez használt egyik alapvető eszköz. A mezőgazdasági eke fő feladatai közé tartozik a talaj aprítása, lazítása és keverése, vagyis a talajt művelésre előkészítő legfontosabb tevékenységek.