április 28, 2024

Túlkínálat veszélyezteti a magyar paradicsomtermesztőket

paradicsom Agrothermál

Frissen szedett fürtös paradicsom az öcsödi Agrothermál Kft. fóliaházában. MTI Fotó: Mészáros János

A hazai paradicsomtermesztők attól tartanak, hogy a hazai piacon túlkínálat alakulhat ki, amely súlyos hatással lehet az árakra, végül pedig a profitra – írja a Világgazdaság.

A kertészeteknek a következő hetekben kellene az éves árbevétel jelentős részét megkeresni. A helyzet viszont annak ellenére bizonytalan, hogy a szezon jól indult, mind mennyiségben, mind minőségben jók a kilátások. Hiába uralkodott az elmúlt időszakban egy markáns hidegfront Marokkóban és Dél-Spanyolországban, a következő hónapban könnyedén előfordulhat, hogy túlkínálat alakul ki a piacon.

A legnagyobb nehézségre három-négy hét múlva számítanak, amikor a hazai kertészetek és a holland import is együtt lesz jelen a piacon. Mivel azonban a paradicsom egy igen gyorsan romló termék, így sokszor eladási kényszerhez vezet – ezt Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője mondta el a Világgazdaságnak.

A szakember hozzátette, hogy a hazai termelőknek az is nehézséget okoz, hogy a külföldi piacra betörjenek. A túlkínálat viszont nagy hatással lesz az árakra, hiszen így kénytelenek lesznek olcsóbban eladni a zöldséget. A hazai kertészetek dolgát azonban megnehezíti, hogy a költségek egyre magasabb szinten vannak, így egyre nehezebben fogadtatják el a piaccal a magas árakat. A vásárlók idén már nem biztos, hogy hajlandóak lesznek többet fizetni a paradicsomért.