április 19, 2024
banán

A banán kivételesen tápláló gyümölcs, amely a világ számos országában alapvető élelmiszerként szerepel. Magas B-vitamin tartalma miatt szokták a leggyakrabban emlegetni, de egész sor más hasznos vitaminnal és ásványi anyaggal is rendelkezik. Ráadásul igen tápláló is, bármikor fogyasztva energiával tölti fel a szervezetünket.

A banán tápanyagtáblázata
TÁPANYAG MENNYISÉG
Víztartalom (g) 77
Energia (kcal) 123
Fehérje (g) 2,18
Szénhidrát (g) 7,88
Zsír (g) 10
Cukortartalom (g) 2,4
Rost 5,4
Kalcium (mg) 10,62
Magnézium (mg) 23
Kálium (mg) 350
Foszfor (mg) 39
Vas (mg) 0,16
Mangán (mg) 0,09
Cink (mg) 0,4
Nátrium (mg) 2
Réz (mg) 0,3
A-vitamin (NE) 140
A-vitamin (RAE) 7
B1-vitamin (mg) 0,02
B2-vitamin (mg) 0,055
B6 vitamin (mg) 0,077
B12 vitamin (mg)
C-vitamin (mg) 17,7
D-vitamin (mikrogramm)
D-vitamin (NE)
E-vitamin (mg) 2,61
Alfa-karotin (mikrogramm) 26
Béta-karotin (mikrogramm) 53
Béta-kriptoxantin (mikrogramm) 38
Retinol (mikrogramm)
Niacin (mg) 0,66
Pantoténsav (mg) 0,91
Folsav (mikrogramm)
Folát (mikrogramm) 36,2
Telített zsírsav (g) 0,9
Egyszeresen telítetlen zsírsav (g) 5,55
Többszörösen telítetlen zsírsav (g) 1,64
Koleszterin (mg)