A beporzó rovarok pusztulásának számlájára írható az idő előtti halálozások egy százaléka, mintegy félmillió haláleset a világon – idézte egy új kutatás becsléseit a The Guardian online kiadása.
A mezőgazdasági termények háromnegyedének szüksége van a beporzásra, ám sok rovarfaj egyedszáma drámainak csökken, így a nem megfelelő beporzás 3-5 százalékos veszteséget okoz a gyümölcs-, zöldség- és a csonthéjasok termesztésében – állapította meg a kutatás.
A halálesetek nagyjából egy százaléka azért következik be, mert ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása csökkent a tudósok szerint, akik megvizsgálták a szívbetegségek, a stroke, a cukorbaj és egyes rákfajták miatti halálozásokat, melyek valószínűsége csökkenthető az egészséges táplálkozással. Ez az első tanulmány, amely a vadon élő beporzók pusztulásának emberi egészségre gyakorolt hatását számszerűsíti.
A kutatók a világ több száz gazdaságának adataira, a terméshozamok és az étrenddel összefüggő egészségügyi veszélyek információira, valamint az élelmiszerek világkereskedelmét nyomon követő számítógépes modell adataira alapozták a munkát.
„A kutatás megállapította, hogy a beporzók pusztulása olyan mértékben befolyásolja az emberi egészséget, mint más kockázati tényezők, köztük például a kábítószerek használata” – mondta Samuel Myers, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának munkatársa, a tanulmány egyik vezető szerzője.
A kutató a megoldást a beporzóbarát gyakorlatokban: a gazdaságok virágmennyiségének növelésében, a rovarirtószerek, mindenekelőtt a neonikotinoidok használatának csökkentésében és a mezőgazdasági területek melletti természetes élőhelyek fenntartásában, helyreállításában látja.
MTI
Népszerű cikkek a rovaton belül
Tudósok megalkottak egy gépet, amely képes levegőből vizet előállítani
Klímapolitikai Intézet: a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni
Járványokat is okozhatnak a már megjelent új szúnyogfajok
Nem kell félni a tőrösdarazsaktól, elpusztításukért többtízezres bírság is jár!
A magyarországi hegyi patakok felét ideiglenes kiszáradás veszélyezteti
Nem az állattenyésztés veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket!
Madarak és fák napja – AM: cél újabb 100 ezer hektáron javítani a természeti területek állapotát
Országos vízigényfelmérést végez az agrárkamara falugazdász-hálózata márciusban
Örvendetesen nőtt a gólyák száma Magyarországon