május 21, 2024

A coliving már a korábbi századokban is népszerű volt

coliving

A coliving világszerte egyre növekvő trend, azonban a közösségi lakásmegosztás népszerűségét nem csak a gazdaságos lakhatás, hanem az általa nyújtott életstílusban kell keresni. Azonban tévedés azt hinni, hogy modern kori életforma, hiszen Amerikában, a 19-20. században az iparosodó világvárosok akkori colivingjei biztosították a tömegek lakhatását.

A coliving nem újkori jelenség, mivel a történelmi tényeket vizsgálva megállapítható, hogy már a 16. században a hutteriták megjelenésével, valamint az 1830-as, valamint az 1960-as években is felfedezhetők a szándékos közösségi csoportosulások. Általában a fő ideológia a szabadon választott közös cél, és életmód volt.  A hutteriták Észak-Amerika prérijein alkottak kolóniákat, ahol általában 10-15 család élt és gazdálkodott. A közösségi életmódot Krisztus és az apostolok bibliai tanításai hatották át. Amerikában a 19. században a panziók biztosítottak lakhatási feltételeket a városokba áramló fiatal munkavállaló nők számára.

2013-ra általánossá váltak az úgynevezett hacker-házak és lakások, amelyeket kezdő technológiai vállalkozók vettek igénybe. Bérleti díj megtakarítása és a karrierlehetőség növelése érdekében a kényelmi felszereléseket, és a munkaterületeket osztották meg egymással. Ezek a rezidenciák jobbára olyan nagyvárosokban szaporodtak gomba módra, mint New York, és San Francisco, ahol a bérleti díjak meredek emelkedése miatt egyre többek számára vált megfizethetetlenné a hagyományos albérlet.

A mai colivingek részben a hacker-házak koncepciójából alakultak ki. Vannak kifejezetten egyetemi hallgatók számára kialakított szállások, amelyek az egyetem tulajdonában állnak, de a kereslet növekedésével a magáncégek is egyre nagyobb fantáziát látnak benne, így egyre nagyobb a részesedésük. Ezek a diákszállások ötven, vagy annál is több változatos egységből állnak: stúdiók, több hálószobás lakosztályok egyaránt megtalálhatók, amelyeket közös konyha és közös lakótér fog egybe.

A colivinben élők nem csak a lakhatásukat vásárolják meg, hanem egy olyan tudatos életstílust, amely a magántulajdon helyett a közös pillanatokat, és a teret, és az általuk értékelt preferenciákat helyezi előtérbe oly módon, hogy bizonyos dolgokra, mint az ingázás, takarítás, és egyébigények kielégítésére jóval kevesebb erőforrást fordít. Az egyének és a közösség megosztják egymással az erőforrásokat, valamint azt a szándékot, hogy fenntarthatóan és harmonikusan éljenek egymással és Földdel egyaránt.

A coliving Európában is egyre több nagyvárosban nyújt kedvező alternatívát az érdeklődők számára. Az igények növekedését is jól mutatja, hogy egyre több cég kínál a hagyományos albérlet szolgáltatás mellett coliving-típusú lakhatási lehetőséget. Jó példa erre a luxemburgi Vaubanfort.lu, amely 12 éve segíti a Nagyhercegséget időszakosan választók lakhatását.

(Forrás: Conscicouscoliving.com)