július 17, 2024

A KAP átmeneti időszakára is biztosítottak az erdészeti támogatások

erdészet-fakitermelés

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az erdészeti tevékenységekkel kapcsolatos pályázatok folyamatosan elérhetőek lesznek a Közös Agrárpolitika (KAP) átmeneti támogatási időszakában, és a szükséges források is rendelkezésre állnak az új KAP 2023. január 1-jei indulásáig – mondta az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint az erdőkért felelős helyettes államtitkár.

Szentpéteri Sándor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ), valamint az AM és az érintett szakmai szervezetek közreműködésével szervezett fórumsorozat záróeseményén, Tápiószentmártonban kiemelte, hogy a minisztérium célja a meglévő és népszerű erdőtelepítési támogatások folytatása, valamint az új KAP időszakára új pályázati formák kidolgozása. Emlékeztetett, Magyarországon közel 37 000 bejegyzett magánerdő-gazdálkodó van, akik mintegy 500 000 tulajdonos erdejét kezelik.

A helyettes államtitkár beszédében kitért arra is, hogy 2019-ben módosult a Vidékfejlesztési Program (VP) erdőtelepítési támogatási rendszere, amelynek köszönhetően az igénylők 80-130 százalékkal több támogatáshoz juthatnak. Az intézkedés hatására az erdőtelepítési kedv megnövekedett, azóta már 31 ezer hektárt meghaladó új erdő és ipari célú faültetvény telepítésére nyújtottak be igényt. Hozzátette, 2021-ben a fiatal erdők ápolásának támogatását (Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek pályázatot) változtatták meg annak érdekében, hogy minél biztosabban tudjanak az erdőgazdálkodók pályázni. Az erdőtelepítési pályázatok következő beadási határideje 2021. augusztus 31.

A fórumsorozat záróeseményén áttekintették a magánerdő-gazdálkodás aktuális kérdéseit is, mivel az átlagos birtokméret még mindig csak 15 hektár körül van, így komoly kihívás a szakszerű és versenyképes gazdasági egységek kialakítása, menedzselése.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége által kezdeményezett, és az Agrárminisztérium részvételével az ország hat helyszínén zajló fórumsorozat jó lehetőséget teremtett arra, hogy találkozzanak a helyi erdőtulajdonosok, az erdőgazdálkodók és az erdészeti vállalkozások, továbbá folyamatos legyen a párbeszéd a gazdálkodók, a szakmai szervezetek és a jogalkotó között – olvasható a közleményben.

MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/MTVA