A lazac húsában található astaxantin festékanyag csökkenti a vérben található gyulladást jelző fehérje szintjét, illetve hatékonyan stimulálja az immunrendszer rendes működését. Az astaxantin agresszív ellenanyagként szolgál az oxidáló szabad gyökökkel szemben. A Nutrition and Metabolism szaklapban publikált kutatások szerint ez az anyag 550-szer hatékonyabban védi a DNS-t, mint az e célból ajánlott E-vitamin.
A lazac tápanyagtáblázata
| TÁPANYAG | MENNYISÉG |
| Víztartalom (g) | 60 |
| Energia (kcal) | 260 |
| Fehérje (g) | 17,2 |
| Szénhidrát (g) | 0 |
| Zsír (g) | 20 |
| Rost | 0 |
| Kalcium (mg) | 51 |
| Magnézium (mg) | 76 |
| Vas (mg) | 1,65 |
| Cink (mg) | 0,41 |
| Foszfor (mg) | 227 |
| Kálium (mg) | 475 |
| Mangán (mg) | 0,02 |
| Nátrium (mg) | 729 |
| Réz (mg) | 0,04 |
| Szelén (mikrogramm) | 50 |
| A-vitamin (NE) | 400 |
| A-vitamin (RAE) | 122 |
| B1-vitamin (mg) | 0,16 |
| B12 vitamin (mg) | 1,82 |
| B2-vitamin (mg) | 0,12 |
| B6 vitamin (mg) | 0,4 |
| C-vitamin (mg) | 0 |
| Folát (mikrogramm) | 20 |
| Folsav (mikrogramm) | 0 |
| Niacin (mg) | 5,3 |
| Pantoténsav (mg) | 1 |
| Telített zsírsav (g) | 4,26 |
| Egyszeresen telítetlen zsírsav (g) | 10,6 |
| Többszörösen telítetlen zsírsav (g) | 2,64 |
| Koleszterin (mg) | 63 |
