április 26, 2024

A lazac tápanyagtartalma

lazac

A lazac húsában található astaxantin festékanyag csökkenti a vérben található gyulladást jelző fehérje szintjét, illetve hatékonyan stimulálja az immunrendszer rendes működését. Az astaxantin agresszív ellenanyagként szolgál az oxidáló szabad gyökökkel szemben. A Nutrition and Metabolism szaklapban publikált kutatások szerint ez az anyag 550-szer hatékonyabban védi a DNS-t, mint az e célból ajánlott E-vitamin.

A lazac tápanyagtáblázata
TÁPANYAG MENNYISÉG
Víztartalom (g) 60
Energia (kcal) 260
Fehérje (g) 17,2
Szénhidrát (g) 0
Zsír (g) 20
Rost 0
Kalcium (mg) 51
Magnézium (mg) 76
Vas (mg) 1,65
Cink (mg) 0,41
Foszfor (mg) 227
Kálium (mg) 475
Mangán (mg) 0,02
Nátrium (mg) 729
Réz (mg) 0,04
Szelén (mikrogramm) 50
A-vitamin (NE) 400
A-vitamin (RAE) 122
B1-vitamin (mg) 0,16
B12 vitamin (mg) 1,82
B2-vitamin (mg) 0,12
B6 vitamin (mg) 0,4
C-vitamin (mg) 0
Folát (mikrogramm) 20
Folsav (mikrogramm) 0
Niacin (mg) 5,3
Pantoténsav (mg) 1
Telített zsírsav (g) 4,26
Egyszeresen telítetlen zsírsav (g) 10,6
Többszörösen telítetlen zsírsav (g) 2,64
Koleszterin (mg) 63