június 24, 2024

A magyar agrártörténetbe Tarnabod modellként fog bevonulni

nagy-istván-melegház-üvegház-paradicsom

Tarnabod, 2022. június 30. Nagy István agrárminiszter a Glia Kft. üvegházában a cég tarnabodi telephelyén 2022. június 30-án. A cég fõ tevékenységként innovációval és kutatás-fejlesztéssel foglalkozik, elsõsorban mûszaki, valamint biotechnológiai területen. A felzárkózó települések programon belül ebben az évben kezdtek hozzá szabadföldi zöldségtermesztéshez 20 embert foglalkoztatva, 5 hektár területen modern, öntözéses technológiával. A fejlesztés részeként egy 400 négyzetméter alapterületû üvegházat is építettek. MTI/Komka Péter

Egyedülálló és példa értékű, ami a felzárkózó települések program keretében Tarnabodon történik – közölte az agrárminiszter sajtótájékoztatóján a Heves megyei településen, a Glia Kft. telephelyén.

Nagy István úgy fogalmazott: a település fejlődése és a munkahelyteremtés a magyar agrártörténetbe tarnabodi modellként fog bevonulni.

A siker titka a helyi adottságok, lehetőségek és akarat egymásra találása – fogalmazott.

A településnek van megműveletlen földje, van hozzá munkaerő, tudás és kormányzati támogatás, vannak a helyiekért felelősséget érző vállalkozások, és szerepet vállalnak az egyházi és civil szervezetek is – jegyezte meg.

A megtermelt áru a település jövőjét jelképezi, az előállított érték visszaforgatható Tarnabod fejlesztésébe. Maga a program a hosszú távú tervezhetőség és boldogulás biztonságát nyújtja az ott élőknek – mutatott rá Nagy István.

Emlékeztetett: a felzárkózó településeket 2014-2022 között a vidékfejlesztési program forrásai segítették, jövő év januárjától pedig a közös agrárpolitika stratégiai terve alapján lesznek hozzáférhetők.

Jelezte: a kormányzati elképzelések között új támogatási konstrukciók meghirdetése szerepel, amelynek leghangsúlyosabb eleme a mezőgazdasági üzemek fejlesztése és élelmiszeripari programok ösztönzése. Emellett a terv kiemelten kezeli vidéki térségek fejlesztését, amely hozzájárul a helyi foglalkoztatás megőrzéséhez, bővítéséhez, a fiatalok helyben maradásához, a vidéki vásárlóerő ösztönzéséhez.

Szólt arról is, hogy a beruházási támogatások elosztásában előnyt élveznek a hátrányos térségekben tervezett fejlesztések, emellett folytatódik és bővül a kistelepüléseken megvalósuló infrastrukturális beruházások támogatása. Lehetőség lesz termelői piacok és vásárterek létrehozására, közkonyhák fejlesztésére, okosfalu-projektek megvalósítására – sorolta.

uborka
Uborkát szed egy férfi a Glia Kft. tarnabodi telephelyén 2022. június 30-án. A cég fõ tevékenységként innovációval és kutatás-fejlesztéssel foglalkozik, elsõsorban mûszaki, valamint biotechnológiai területen. A felzárkózó települések programon belül ebben az évben kezdtek hozzá szabadföldi zöldségtermesztéshez 20 embert foglalkoztatva, 5 hektár területen modern, öntözéses technológiával. A fejlesztés részeként egy 400 négyzetméter alapterületû üvegházat is építettek.
MTI/Komka Péter

Emellett a szemléletformálást célozza a hátrányos helyzetű embereket foglalkoztató szociális farmok létrejöttének támogatása, és folytatódik a mezőgazdasági kisüzemek támogatása is – tájékoztatott a tárcavezető.

Bencsik Attila, a Glia Kft. ügyvezető igazgatója az eseményen beszámolt arról, hogy a felzárkózó települések programon belül az idén kezdtek hozzá szabadföldi zöldségtermesztéshez 20 embert foglalkoztatva, 5 hektár területen modern, öntözéses technológiával. A fejlesztés részeként egy 400 négyzetméter alapterületű üvegházat is építettek.

Elmondása szerint az új tevékenység elindítására ebben az évben várhatóan mintegy 50 millió forintot költenek, nagyobbrészt pályázati forrásból. A már megvalósult és tervezett paprika, paradicsom, hagyma, saláta és uborka termesztésből ez évben 40 millió forint bevételre számítanak – tette hozzá.

Az ügyvezető közölte: a Glia Kft. fő tevékenységként innovációval és kutatás-fejlesztéssel foglalkozik, elsősorban műszaki, valamint biotechnológiai területen. Éves nettó árbevétele 2021-ben 283 millió forint volt, az idei terveik között hasonló összeg szerepel.

MTI

Címlapkép: MTI/Komka Péter