április 23, 2024

A paradicsom hasznos növénytársai

paradicsom növénytársítás

Tudományos kísérletekkel is igazolták, hogy a kertészeti hagyományokban alkalmazott növénytársítás kedvező hatással van a növény fejlődésére és a terméshozamra. A tapasztalatok szerint a paradicsom közelébe ültetett retek a földibolhákat és apró rovarokat, a bazsalikom pedig a tripszek ellen hatásos.

A növénytársítások jellemezői

növénytársítások

Orosz szakértők tapasztalata alapján számos olyan növény van, amelyet a paradicsom mellé társnövényként ültetve kedvezően befolyásolják a fejlődését jelentős energiát megtakarítva a növényvédelemre.  A társulatok egyes esetekben két egymás mellett termesztett növényből állnak, Másik megoldásként ugyanazon a földterületen, egymás után ültetik el az adott növényeket. A társnövény egyrészt a növényt is támogatja, másrészt a hasznos rovarok számára is kedvező feltételeket biztosít. Az agroxxi. ru segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb, hazánkban is könnyen termeszthető társnövényeket.

Bazsalikom

A bazsalikom hazánkban is népszerű fűszernövény, amely két szempontból is előnyös a paradicsom mellé. Egyrészt az illata elriasztja a tripszeket, amely felelős a paradicsom foltos hervadását okozó vírus elterjedésében, amely a termés foltosodását sorvadását okozzák. Viszont kevésbé ismert, hogy az általa kibocsátott illékony vegyi anyag elfedi a paradicsom illatát, megnehezítve a kártevők dolgát.

Retek

A fiatal paradicsom palánták kevésbé ellenállóak a kártevők ellen, a töve köré ültetett retek távol tartja a földibolhákat. Az apró kemény szárnyfedőjű rovarok jelenlétére utal, ha a növények levelein apró kerek lyukakat látunk. Ültessük a retket közvetlen a paradicsom mellé, mivel a kertibolhák rendszerint az élőhelyük közelében tartózkodnak, és retek leveit jobban kedvelik a paradicsoménál.

Mustár

A biokertek talajtakaró, és zöldtrágya növénye a mustár. Amennyiben a mustárt a paradicsom ágyáson való telepítése előtt néhány héttel telepítjük, jelentősen csökkenti a paradicsom verticilliumos hervadását, amely komoly probléma a kertészek számára. Egy talajgomba okozza, amelyre a paradicsom mellett a burgonya is érzékeny.