június 15, 2024
éticsiga

A kertekben és udvarokon számos ártalmas csigát találhatunk, azonban a meztelen csiga az, amely közutálatnak örvend. Nemcsak a zöldségeket károsítják, hanem a dísznövényeket is. Távoltartásukra alternatív módszerek is bevethetők, azonban léteznek hatékony csigapusztító szerek is.

Leggyakoribb csigák a kertekben

A kertekben előforduló meztelen csigák sok bosszúságot okoznak, mivel a palánták megrágásával az egész növényt elpusztíthatják. Kedvenceik a káposztafélék, a szamóca és a saláta, azonban a puha levelű dísznövények sincsenek biztonságban. Kora tavasztól a fagyok beálltáig pusztítanak. Sokan védekeznek úgy, hogy megemelik az ágyást, konyhasót szórnak, vagy csigaűző növényeket telepítenek.

spanyol csiga

A kertben többféle csigával találkozhatunk. Például a nagyobb, testesebb éticsigával, amely száraz időben általában a 3-5 cm-es házában marad. Mérete miatt eszik többet, a rágásnyomok mellett a megszáradó nyáluk és az ürülék utal a jelenlétükre. Párás időben mészvadászatra indulnak, ilyenkor a betonozott felületeken is megjelennek. A jóval kisebb méretű kerticsigák is jelentős kártevők különösen a közepes méretű évelőket kedveli. Szárazság idején a házát feltapasztja fás részekre, de esős időben nappal is aktív.

Spanyol csupaszcsiga

Az elmúlt években különösen nagy károkat okoz a nagy testű barnásvörös színárnyalatú spanyol csupaszcsiga, amely roppant kártékony. Keserű nyákot termel, ráadásul igen mozgékony, jóval ellenállóbb más fajoknál jól tűri a szárazságot is. Rejtőzködő életmódot folytat, főként késő este, vagy hajnalban látható, de borús esős időben is aktív. A tapasztalatok szerint a legtöbb nyár végén és ősz elején láthatók, mivel jellemző, hogy csoportosan mutatkoznak.

Védekezés a csigák ellen

A csigák ellen megelőzéssel lehet védekezni, például vegyszeresen, csapdákkal, vagy riasztással.

Csapdákkal, riasztással

A riasztáshoz olyan növények levelei használhatók, amelyek távol tartják a csigát, például a begónia, vagy a paradicsom hajtásai. Csapdaként uborka, alma vagy burgonyaszeletek alkalmazhatók, odavonzzák a csigákat, amelyet megfelelő gyakorisággal kell eltávolítani. Hatékony még a sörcsapda is: ássunk le a talajba egy edényt, amelybe töltsünk időnként  ½-1 dl sört.

Vegyszeresen

A nyálkás testű csigák elpusztulnak a mészporral, konyhasóval felszórt udvaron. Termesztett növények esetében a bolti készítményeket mindig a talajra szórjuk, de a leveleket a szer sose érje.

Hatékony vegyszer a meztelen és a házas csiga ellen a Metarex Inov, amely egy korszerű, csalogatószerrel ellátott lassan lebomló készítmény. Granulátum szemcséivel folyamatosan érintkeznek és táplálkoznak, de esős időben is sokáig megőrzi a hatékonyságát.