június 17, 2024

Vitorlavirág gondozása, szaporítása, betegségei

vitorlavirág

A vitorlavirág a könnyen tartható, igénytelen szobanövények közé tartozik, ugyanakkor dekoratív és a kutatások szerint tisztítja a szoba levegőjét. Érdekessége, hogy jól érzi magát a párás fürdőszobában és hidrokultúrában is nevelhető.

A vitorlavirág békeliliomként is ismert, egy nemesített szobanövény, amelyet több faj keresztezésével hoztak létre. Több fajtája kapható, ezek általában a szármagasságban, a levelek alakjában is a virág színében térnek el egymástól.

békeliliom

A vitorlavirág jellemző tulajdonságai

A vitorlavirág (Spathiphyllum x hibridum) Dél- és Közép-Amerika trópusi őserdeiben őshonos, a kontyvirágfélék családjába tartozik hasonlóan a nálunk is népszerű kálához. Lassú növekedésű, általában 40-50 cm magas a kifejlett növény. Sötétzöld színű lándzsa alakú levelekkel rendelkezik. Virága, amely gyengén illatos egy fehér lepellevél, amelyet megfelelő gondozás estén tavasz végétől hoz, legalább hat héten keresztül virágzik. Tojásdad formájú bogyó terméseiben 1-1 mag található. A NASA vizsgálata szerint a belső helyiség levegőjének tisztításban is részt vesz, hasonlóan például a Diffenbachia, Ficus, Philodendron vagy a Dracaena növényekhez.

A vitorlavirág gondozása

vitorlavirág

Kedveli a világos és félárnyékos helyeket, de a közvetlen erős napsugárzástól óvni kell, ajánlott a cserepet időnként elforgatni, hogy egyformán fejlődjön minden oldalán. Mérsékelten meleg 16-25 Celsius fok a legideálisabb, a páraigényt rendszeres párásítással kell biztosítani. Jól érzi magát a párás fürdőszobában és hidrokultúrában is nevelhető. A lepellevél elhervadása után vágjuk ki tőből az elvirágzott szárat. Tavasszal ültessük át. Talaj szempontjából a lombföldből készült humuszban gazdag komposzt keverék a legideálisabb, amelybe homok is van keverve. Száraz levegőjű lakásokban könnyen barnulhatnak a levelei, és a kártevők is könnyen megtámadhatják. Ajánlott a leveleit is időnként portalanítani, nedves szivaccsal áttörölni. Virágzása idején kéthetente tápoldattal is locsoljuk. Ősz közepétől egészen január végéig csak mérsékelten locsoljuk, hagyjuk a földet kiszáradni.

A vitorlavirág betegségei és kártevői

A legfontosabb kártevői a tripszek, a pajzstetvek és a takácsatkák.

A vitorlavirág szaporítása

A vitorlavirág szaporítható tavasszal az átültetéskor, de akár nyár folyamán is tőosztással.