május 20, 2024

A precíziós mezőgazdaság a jövő útja

precíziós mezőgazdág

A mezőgazdaságban is egyre nagyobb szerephez jut a digitalizáció és az automatizáció, és a műholdakkal, valamint űrtechnológia alkalmazásával az élelmiszereink is egészségesebbek lesznek. A  precíziós gazdálkodásra való áttérés fontos a hatékonyság és fenntarthatóság szempontjából. Az digitális átálláshoz kapcsolódó precíziós fejlesztések állami támogatása iránt igen nagy az érdeklődés, nem csoda, hiszen a közelmúltban a kormány jelentősen megemelte a vidékfejlesztésre fordítható keretet.

A precíziós mezőgazdasági technológia szerepe a szántóföldi növénytermesztésben

precíziós mezőgazdág

A digitalizáció és az automatizáció egyre nagyobb szerephez jut a gazdaság különböző területein, így a mezőgazdaság számára is alapvető, hogy a szektor automatizálttá váljon. Az ágazatban az űrtechnológiának is egyre nagyobb szerepe lesz.  A high-tech agrárgépekben a műholdas helymeghatározás is pontosabbá válik, amely a lakosság szempontjából is kedvező, hiszen az élelmiszerek is egészségesebbek lesznek. A precíziós gazdálkodás segítségével nemcsak a hatékonyság nő, de zöldíti is a mezőgazdaságot, hiszen az önmagukat kormányzó, szoftveresen irányítható és részben automatizált gépek segítik a legjobban termő pontok megtalálását. Másrészt egészségesebb termék állítható elő, ha a gépekkel egy pontot többször nem permeteznek.

precíziós mezőgazdág

A precíziós gazdálkodás a jövő útja, az átállással nő a hazai agrárium versenyképessége, de jelentősen szerepe van a hatékonyság növelésében és a fenntarthatóbb termelésben. A kormány a vidékfejlesztésre fordítható keretet megháromszorozta, így például a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása felhívás keretében maximálisan 250 millió forint vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni. 7 százalékát a támogatási összegnek precíziós és digitális szolgáltatásra kell fordítani.

A műholdas helymeghatározás szerepe

A gépek hatékonysága a helymeghatározás pontosságának függvénye, így elmondható, hogy műholdas helymeghatározás a precíziós gazdálkodás nélkülözhetetlen eleme. A jól működő stabil rendszer az egész folyamatra hatással van. A mezőgazdaságban használt automatizált gépeknek akár centiméterre pontos helymeghatározást biztosít, amely mérsékeli a károsanyag-kibocsátásukat, amelynek a fenntarthatóság szempontjából érzékelhető a jövőben pozitív hatása.