július 17, 2024

Új magyar talajművelő gépet mutattak be

TERRASYST talajművelő gép

Fotó: Agrárminisztérium/Pelsőczy Csaba

A TERRASYST talajművelő gép bemutatása alkalmából rendezett szakmai tanácskozáson Feldman Zsolt a manapság szinte minden területen elvárt újítással kapcsolatban úgy fogalmazott: az innováció gyakran szó szerint, annak legnemesebb értelmében földhözragadt megoldásokat jelent.

A technológiai forradalom időszakát éljük szabályozási, környezetvédelmi, piaci oldalról egyaránt. A gazdaságos termeléshez időről időre jó megoldásokat, akár mindenki által elérhető megoldásokat kell találnunk, különben lemaradunk – fogalmazott az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint az AM mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Győr-Moson-Sopron megyei Mórichidán.

A TERRASYST talajművelő gép bemutatása alkalmából rendezett szakmai tanácskozáson Feldman Zsolt a manapság szinte minden területen elvárt újítással kapcsolatban úgy fogalmazott: az innováció gyakran szó szerint, annak legnemesebb értelmében földhözragadt megoldásokat jelent. „Mi jó gyakorlatokat, sokak által használható jó megoldásokat keresünk és támogatunk” – mondta a tárca közlemény szerint az államtitkár.

Az agrárinnováció jelenti egyrészről mindazt, amiről mostanában oly sokat beszélnek: a digitális technológiát, vagy a precíziós gazdálkodást, másrészt létezik egy másik ága: a józan paraszti ész és a technológia ötvözete, mint amilyen a most bemutatott talajművelő eszköz is. Feltalálója elmondása szerint egyszerre négy technológiai műveletet is kivált, így gazdaságossági, ráfordítási szempontból sem elhanyagolható újítást takar – mondta Feldman Zsolt.

Közölték, az államtitkár előadásában kitért az Európai Innovációs Partnerségen belül, 13 milliárd forint keretből támogatott több mint 70 projektre, amelynek egyik támogatott újítását ez alkalommal mutatta be annak feltalálója, a mérnök-biológus Enying Tibor.

A közlemény szerint Feldman Zsolt örömmel jelezte, hogy a támogatott elképzelések majdnem fele a talajjal összefüggő innovatív megoldásokkal foglalkozik. A tavaly december végére elkészült és az uniónak benyújtott KAP Stratégiai Terv sok olyan új elemet tartalmaz, amely az innovációt szolgálja – fogalmazott az államtitkár. A Vidékfejlesztési Program e célra fordítható keretét a szaktárca szeretné megduplázni, így a képzésre, tudásátadásra, tájékoztatásra a korábbiaknál több forrás jutna, ezzel is segítve a gazdálkodókat, hogy az új, például zöld elvárásoknak, a gazdaságosabb termelés igényének minél könnyebben meg tudjanak felelni – tette hozzá a közleményben Feldman Zsolt.

A TERRASYST talajművelő gép prototípusát feltalálója, Enying Tibor mutatta be. A mérnökember az eszköz kitalálása során a talajerrózió megakadályozására, a környezetvédelemre és a költséghatékonyabb termelés igényére igyekezett megoldást találni. A gép egy menetben, 40 centiméter mélyen megszünteti a talaj tömörödöttségét, lazítja azt. A szükséges mélységben műtrágyát juttat a talajba, emellett mechanikus gyomirtást végez, az esővíz könnyen behatol a felszín alá. Mindeközben a talaj rétegrendje nem változik. A gazdálkodók szempontjából jelentős továbbá, hogy a talaj-előkészítés egy menetben elvégezhető, ezáltal jelentős üzemanyag megtakarítás érhető el – olvasható az AM közleményében.

MTI

Fotó: Agrárminisztérium/Pelsőczy Csaba