július 25, 2024

A tavalyinál jóval több traktort vettek a gazdák

traktor Gazdanapok Bábolnán

Bábolna, 2021. szeptember 9. Mezõgazdasági munkagépek a 34. Bábolnai Gazdanapokon 2021. szeptember 9-én. MTI/Krizsán Csaba

Javítja a termelés hatékonyságát az agrárgépek bővülő értékesítése, a tavalyinál jóval több traktort vettek a gazdák Magyarországon az első félévben – közölte az agroinform.hu.

A Datahouse adatai szerint a tavalyi azonos időszakhoz képest 48 százalékkal több, 2425 új traktort adtak el belföldön idén június végéig. Az értékesítés különösen az előző hónapban ugrott meg, 504 traktorral elérte a 88 százalékot, de korábban is meghaladta a tavalyi értéket. Az eladott traktorok 52 százaléka 8 tonnásnál nehezebb volt.

Az idei első hat hónapban a mezőgazdasági pótkocsik forgalma szintén jelentős volt, az 1041 darabos értékesítés 41 százalékos emelkedést jelent – írták. Az agroinform.hu szerint az adatok azért is különösen kedvezőek, mert – mint írták – a növekedést magas termelési költségek, illetve akadozó gépgyártás mellett sikerült elérni. Hozzátették ugyanakkor, hogy az aszály miatti terméskiesés az év második felére várhatóan visszafogja majd a mezőgazdasági gépek forgalmát.

MTI

Fotó: MTI/Krizsán Csaba