június 24, 2024

Karácsonyi kaktusz gondozása, átültetése, betegségei

karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz a téli hónapok kedvelt ajándék és szobanövénye. A kis cserepes bimbós példányok szinte minden nagyobb élelmiszerüzletben is kaphatók, főként advent környékén. Roppant könnyen gondozható, akár évente többször is virágzik így érdemes akár többféle színt is választani.

A karácsonyi kaktusz jellemzői

A karácsonyi kaktusz (Schumbergera–korábban Zygocactus truncatus) a kaktuszfélék népes családjába tartozik. Habár sokan nevezik húsvéti kaktuszként is, jó tudni, hogy két külön, de egymáshoz igen hasonló növényről van szó. A karácsonyi kaktusz Dél-Amerikában őshonos, kereskedelmi forgalomban a hibridjeivel és nemesített fajtáival találkozhatunk, nevét a virágzási idejéről kapta. Lefelé hajló lapos szárainak széle fogazottak, de tüske nélküliek. A szárak végén hozza először a színes bimbókat, amelyekből rövidesen lecsüngő virágok fejlődnek ki. A színek igen változatosak a világos rózsaszín, és fehér színek mellett az erőteljesebb árnyalatokból pink, és piros színekből is választhatunk.

karácsonyi kaktusz

Rövidnappalos növényként jól megfigyelhető, hogy virágzása a nappalok rövidülése után kezdődik meg, mikor a nappalok hossza folyamatosan 12 óránál kevesebb. Lakásban tartva magától is virágba borul november-december tájékán, míg a kereskedelemben általában karácsony környékére időzítetten virágoztatják, például mesterséges megvilágítás, és fekete fóliás takarással. Virágzás hosszú ideig is eltarthat, és az sem ritka, hogy szakaszosan, akár februárig is újra virágba borul.

A karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz kevés gondozást igényel, ezért élővirág ajéndékként is népszerű. A tartós virágzáshoz, és az egészséges hajtások megőrzéséhez csak pár dologra kell ügyelni. A májusi fagyok után, nyár végéig bátran kihelyezhető a szabadba, a terasz, vagy a kert árnyékos részébe.

karácsonyi kaktusz

Fényigény, és hőmérséklet

A virágzási periódusban helyezzük világos helyre, és a tavaszig ne változtassuk a helyét, majd tavasszal átlép a növekedési szakaszába. Az erősebb napsugárzástól különösen nyáron mindenképpen óvjuk, inkább olyan helyre tegyük át, ahol inkább szórt fény éri. A karácsonyi kaktusz számára a huzatmentes és nem túl magas hőmérséklet az ideális. A virágzás után a következő virágzásig pihenésre van igénye, ahogy ősszel rövidülnek a nappalok lehetőleg hűvösebb és fényszegényebb helyre állítsuk.

Vízigény

A karácsonyi kaktusz nem vízigényes, viszont a virágzási időszakban jóval nagyobb a vízigénye. A földet tartsuk mindig nedvesen, de a cserepek alól mindig öntsük ki a vizet, mert könnyen rothadhat a pangó víztől. Az év többi hónapjaiban csak mérsékelten öntözést igényel, és tavasztól, időnként tápoldatozzuk. Ősszel a bimbók megjelenéséig elegendő csak 1-2 hetente öntözni.

Talajigénye és átültetetése

A karácsonyi kaktusz átültetésére a legideálisabb a tél vége, vagy tavasz a virágzását követően. Elegendő akkor, ha kinőtte a cserepet, illetve erőtlennek látjuk. Tápanyagban gazdag laza tőzeges talajba ültessük, legideálisabb a kaktuszok számára összeállított virágföld.

Szaporítása

A karácsonyi kaktusz szaporításához vágjunk le egy nagyjából 5 cm-es – 3 szártagból álló darabot, és tegyük bele tőzeges földbe. Könnyen meggyökeresedik, de csak igen mérsékelten öntözzük.

Kártevői és betegségei

A karácsonyi kaktusz kártevőkre és betegségekre nem érzékeny, a fő problémát általában a gondozási hibák okozzák, például a huzat, az erős fény, és a túlöntözés.