április 24, 2024

Amerikai almás pite

Amerikai almás pite

Legyen az magyar vagy amerikai recept, ősszel kiváltképp itt az ideje az almás finomságoknak! Ráadásul ezt a receptet cukorbetegek is fogyaszthatják!

Alaptészta

20 dkg fehér tönkölybúza liszt

12 csepp Stevia Fluid Nova vagy 1/3 tk Stevia CrysaNova (kis vízben feloldva)

15 dkg hideg, kockázott vaj vagy margarin

1 tojás

A tészta alapanyagait gyors, határozott mozdulatokkal összedolgozzuk, majd hűtőbe tesszük, és hagyjuk állni kb. 30 percet.

Töltelék

Fél kg almakocka (hámozott, kockázott alma)

6 csepp Stevia Fluid Nova vagy 1/6 tk Stevia Crysanova (kis vízben feloldva)

Őrölt fahéj

Citromlé

Elkészítés

A reszelt almára csepegtessünk citromot, majd szórjuk meg fahéjjal és adjuk hozzá a Steviát. Keverjük el alaposan a tölteléket, tegyük egy lábosba, s kis lángon pér percig főzzük az almákat.

30 perc után vegyük ki a tésztát a hűtőből és sodrófával nyújtsuk ki.

Vegyünk elő egy pite formát, vajazzuk és lisztezzük ki, majd helyezzük bele a tésztát úgy, hogy a forma peremére is jusson. A megmaradt tésztát gyúrjuk össze, és készíthetünk belőle sávokat, melyek majd rács látszatát keltik a pite tetején.

Merjük ki az almákat, és a tölteléket helyezzük a pite tésztára. Tegyük a megmaradt tészta sávokat a töltelék tetejére rács formájában.

Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra, és tegyük be a pitét kb. 30 percre a sütőbe. Ha nem szeretnénk, hogy a szélek megégjenek, takarjuk le alufóliával. Ha szép világosbarna a tészta teteje, akkor a pite elkészült.