
Legyen az magyar vagy amerikai recept, ősszel kiváltképp itt az ideje az almás finomságoknak! Ráadásul ezt a receptet cukorbetegek is fogyaszthatják!
Alaptészta
20 dkg fehér tönkölybúza liszt
12 csepp Stevia Fluid Nova vagy 1/3 tk Stevia CrysaNova (kis vízben feloldva)
15 dkg hideg, kockázott vaj vagy margarin
1 tojás
A tészta alapanyagait gyors, határozott mozdulatokkal összedolgozzuk, majd hűtőbe tesszük, és hagyjuk állni kb. 30 percet.
Töltelék
Fél kg almakocka (hámozott, kockázott alma)
6 csepp Stevia Fluid Nova vagy 1/6 tk Stevia Crysanova (kis vízben feloldva)
Őrölt fahéj
Citromlé
Elkészítés
A reszelt almára csepegtessünk citromot, majd szórjuk meg fahéjjal és adjuk hozzá a Steviát. Keverjük el alaposan a tölteléket, tegyük egy lábosba, s kis lángon pér percig főzzük az almákat.
30 perc után vegyük ki a tésztát a hűtőből és sodrófával nyújtsuk ki.
Vegyünk elő egy pite formát, vajazzuk és lisztezzük ki, majd helyezzük bele a tésztát úgy, hogy a forma peremére is jusson. A megmaradt tésztát gyúrjuk össze, és készíthetünk belőle sávokat, melyek majd rács látszatát keltik a pite tetején.
Merjük ki az almákat, és a tölteléket helyezzük a pite tésztára. Tegyük a megmaradt tészta sávokat a töltelék tetejére rács formájában.
Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra, és tegyük be a pitét kb. 30 percre a sütőbe. Ha nem szeretnénk, hogy a szélek megégjenek, takarjuk le alufóliával. Ha szép világosbarna a tészta teteje, akkor a pite elkészült.
Népszerű cikkek a rovaton belül
Maradék nélkül program – Tudatos étkezéssel az élelmiszerpazarlás ellen
Melyik olivaolaj alkalmas sütéshez, főzéshez?
Sütőélesztő por és friss (nedves) élesztő átváltása