április 20, 2024
Aranygaluska

Aranygaluska – mely vanília öntettel a legfinomabb, s még a menzán is jól csinálják ezt a 45 perc alatt elkészíthető, akár könnyű leves utáni második fogást!

Hozzávalók

30 dkg liszt
3 dkg élesztő
10 dkg cukor
2,5 dl tej
2 tojássárgája
reszelt citromhéj
1 evőkanálnyi rum
5 dkg margarin

Szóráshoz
20 dkg darált dió
10 dkg cukor
1 dkg Rama

Elkészítés

Az élesztőt kevés langyos tejben futtasd fel. A tésztához a lisztet szitáld tálba, add hozzá a cukrot, a tejet, a tojássárgát, a megolvasztott margarint, és a felfuttatott élesztőt. Ízesítsd reszelt citromhéjjal, rummal, és jól dagaszd meg. Akkor jó, ha szép fényes, és elválik az edény falától. Takard le és keleszd a kétszeresére. Egy tűzálló tálat kenj ki margarinnal, szórd be darált dióval. A többi diót keverd össze a cukorral, a margarint olvaszd meg.

A szépen megkelt tésztát borítsd lisztezett deszkára, nyújtsd ujjnyi vastagra, és pogácsaszaggatóval szaggasd ki. A kis tésztadarabokat mártsd olvasztott margarinba, hempergesd cukros dióba, és sorakoztasd egymás mellé a tálba.

Keleszd tovább egy fél órán át, majd előmelegített sütőben 200 fokon süsd kb. fél óra alatt aranysárgára. Vaníliaöntettel tálald, melegen.