április 25, 2024
kalács

Lehet tradicionálisan húsvéti sütemény, s ha kakaót is használsz, márványosra készítheted!

Hozzávalók:

50 deka liszt
3 evőkanál vaníliás cukor
2 tojássárgája
1 mokkáskanál só
6 deka olvasztott vaj
3-4 dl meleg tej (ez a mennyiség a liszt minőségétől függ, lehet bele kevesebbet is tenni, a tészta semmiképp ne legyen túl puha, inkább félkemény-ruganyos!)
1 csomag szárított élesztő
a kenéshez 1 tojássárgája és kevés tej

A tojások sárgáját a cukorral, az olvasztott vajjal, sóval és 2 dl tejjel simára keverem. A lisztet elvegyítem az élesztőporral, és hozzáadom a cukros-vajas tejet. Elkezdem összeállítani a tésztát, és közben annyi meleg tejet öntök még hozzá apránként amennyit felvesz. Simára, rugalmasra dagasztom, majd letakarva egy óráig langyos helyen kelesztem. Amikor a duplájára kelt a tészta, újra összegyúrom, és 4 egyenlő részre osztom.

Kb. 40 cm hosszú rudakat sodrok a tésztanegyedekből, és négyesfonással összefonom. Újra letakarom és jó fél órát kelesztem. 1 tojássárgáját 2 tk. tejjel elkeverek, és lekenem vele a megkelt kalácsot. 175°C foknál aranysárgára sütöm. (45 perc alatt, sütőtől függően!)