Szent István király ünnepéhez a néphagyományban az új kenyér megszegése kötődik, amelynek előzménye az aratási időszak lezárulta. Az aratónapon az emlékparkban bemutatják a gabona feldolgozásának folyamatát, a kovászkészítést és a kenyérsütést.
A skanzenben a szentes-dónáti szélmalomnál a látogatók megismerkedhetnek a kenyérgabona őrlésének lépéseivel is. A hódmezővásárhelyi tanyai olvasókörben kovászműhely működik majd, ahol a lisztek és a házi kovász felhasználásának fortélyait leshetik el a vendégek, majd láthatják, hogyan sül a kemencében a friss házi kenyér.
Az érkezőket számos szórakoztató és ismeretterjesztő program is fogadja:
a Por zenekar autentikus magyar népzenét, a Hungarikum duó népies műzenét játszik majd, a vendégek láthatják a Barboncás Társulat bábelőadását, Boka Gábor utcaszínházát és a Nagyboldogasszony – Kisboldogasszony című előadást.
A makói parasztháznál és a szeged-alsóvárosi portán kézműves sarkok működnek majd, ahol
a szelezést és papírsárkány-készítést próbálhatják ki a látogatók.
Az emlékpark tavaly indított – uniós támogatással, a Zentai Történelmi Levéltárral együttműködve – a Tiszához kapcsolódó, hagyományos, természetközeli gazdálkodást bemutató programsorozatot.
Ennek részeként rendeznek szombaton tematikus napot, amelyen bemutatják a népi halászat eszközeit, előadás hangzik el a Tisza-mente 19. és 20. századi vízi világáról, emellett az érdeklődők hallhatnak a folyót egykor járó fahajókról is.
MTI
Címlapkép: Illusztráció
Népszerű cikkek a rovaton belül
Szakmai nap és piacbemutató: fókuszban a termelői piacok
Kinek való a mezőgazdasági munka? 3 szempont
Búzaszentelő Ünnepséggel indult el az idei Magyarok Kenyere Program
Bécsben is elindult az ingyenes “társkereső” méheknek és virágoknak
Alföldi Állattenyésztési és Gazdanapok Szakkiállítást és Vásár májusban
Minden az álhírekről: Így tudod felismerni az internetes valótlanságokat és ferdítéseket
Az idén is támogatja a fiatal agrárszakembereket a K&H
Májusban Pápai Expo és Agrárpiknik, fókuszban a generációváltás
Bükk, Mátra, szőlő, bor – az egri borvidéken élmény dolgozni!