május 22, 2024

Kezdődik debreceni Farmer Expó

Farmer-Expo-debrecen-gépek

MTI/Balázs Attila

Megkezdődik szerdán Debrecenben az ország egyik legnagyobb, négynapos agrár-seregszemléje: a 31. Farmer Expón és a részeként megrendezésre kerülő 17. Hortico zöldség-gyümölcs és kertészeti szakkiállításon 17 ezer négyzetméteren mintegy 330 kiállító mutatkozik be.

A vásárterület legnagyobb részét hagyományosan a mezőgazdasági gépek foglalják el: a legmodernebb betakarító gépek, vontatók, lézeres vetőgépek, fejőberendezések, etetők szinte minden típusával találkozhatnak az érdeklődők.

A megújult állatbemutató téren kialakított ólakban valamennyi gazdasági állatfaj – nyúl, juh, kecske, ló, baromfi, szarvasmarha – legszebb egyedeit mutatják be a gazdák. Az állatfajok közül idén a juhot övezi kiemelt figyelem a Farmer Expón: a szakszövetség magyar juh napot rendez, amelynek során fajtaismertetővel egybekötött juh tenyészállat bemutatóra várnak minden érdeklődőt.

Farmer-Expo-debrecen-juh-birka
Magyar merinó jerkék szépségversenye a hortobágyi szürkemarhákat a 31. Farmer expo nemzetközi mezõgazdasági és élelmiszeripari és a 17. Hortico zöldség-gyümölcs és kertészeti szakkiállításon a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán 2022. augusztus 17-én.
MTI/Balázs Attila

A 150 bemutatásra kerülő ló mellett most első alkalommal negyven hús- és hidegvérű lovat is bemutatnak az expón, amelyre az összes állami ménes elküldi az ötösfogatát is.

Az expó keretében rendezett konferenciákon aktuális kérdésekről tárgyalnak, így például arról: lehet-e jövője a mezőgazdasági termelésnek a Kárpát-medencében, van-e, lesz-e elég víz ehhez, hogyan befolyásolja a vízhiány a szántóföldi növény- és zöldségtermesztést, avagy elmondható-e, hogy válságban van a magyar állattenyésztés – közölte Vaszkó László vásárigazgató korábban az MTI-vel.

Ezúttal is megtartják a rendezvényen a Hajdú-Bihar megyei kenyérünnepet, felszentelik az újkenyeret, a gazdáknak pedig tájékoztatókat tartanak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatási rendszeréről.

Farmer-Expo-debrecen-lovak
MTI/Balázs Attila

A 31. Farmer Expo mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításra augusztus 20-ig mintegy harmincezer látogatót várnak.

MTI