szeptember 21, 2023

Az Országgyűlés törvényben tiltotta meg a földadó kivetését

termőföld

Fotó: Pixabay

“Soha többet földadót”, ezt kérték a gazdák a magyar kormánytól, és mi ezt most törvényben is garantáljuk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán.

Az Országgyűlés kedden elfogadta a földadó elleni törvényt. A miniszter ismertette: az új szabályozás megtiltja a földadó kivetését a polgármestereknek és az önkormányzatoknak.

“Azért tartottuk ezt szükségesnek, mert a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere a mostani háborús időkben, a járvány és a történelmi aszály után földadót vetett ki a helyi gazdákra. A baloldal ha ezt egy településen megcsinálja, akkor kész megcsinálni a többi baloldali vezetésű településen is”

– mondta Nagy István.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közösen lépett fel a földadó eltörlése érdekében, a földadó elleni petíciójukat március végéig több mint 120 ezren írták alá, köztük a miniszter is.

Elmondta:

a gazdák megadóztatása forrást vonna ki az ágazatból, a földadó pedig begyűrűzik az élelmiszerek árába,

“így azt a magyar emberek pénztárcája is mindenkinél megérzi”. Hozzátette: a kormány meghallotta a magyar gazdák hangját és azonnal cselekedett. “Nem hagyhattuk, hogy a baloldali településvezetők még több terhet rójanak a háborútól, az elhibázott brüsszeli szankcióktól és történelmi aszálytól sújtott gazdákra” – fogalmazott az agrárminiszter.

Hangsúlyozta: immár jogi garancia van arra, hogy a termőföld nem képezheti adó alapját. “A most elfogadott törvényjavaslatot természetesen a gazdaszervezetekkel közösen dolgozta ki a kormány”. A magyar kormány mindig, minden körülmények között a magyar gazdák mellett áll. “Megvédjük a magyar gazdák érdekeit itthon is, Brüsszelben is. Soha többé földadót!” – jelentette ki.

MTI