június 14, 2024

Az új agrártámogatási rendszer célja a hatékonyság növelése

Feldman-Zsolt

Mezõfalva, 2022. június 1. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezõgazdaságért és vidékfejlesztésért felelõs államtitkára beszédet mond a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Napok és Agrárgépshow megnyitóján Mezõfalván 2022. június 1-jén. Mögötte Gyõrffy Balázs, a NAK elnöke (b) és Jakab István, az Országgyûlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke (b2). MTI/Máthé Zoltán

A kormány az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetések és kialkudott kompromisszumok során olyan új agrártámogatási rendszert alakított ki, amelynek célja a hatékonyság növelése – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Feldman Zsolt a helyi gazdakör szakmai fórumán azt mondta, a 2023 és 2027 közötti közös agrárpolitika minden magyar gazdálkodó számára biztosítja majd a fejlesztés lehetőségét, és megteremti a feltételeket saját fenntartható termelési gyakorlatához.

Az államtitkár kifejtette, a közvetlen támogatásokban érdemi változások lesznek. A zöldítési elvárások az egységes kérelemben minden 10 hektárnál nagyobb gazdálkodó esetében beolvadnak az alaptámogatás feltételei közé, amelynek nagysága várhatóan 147 euró körül alakul majd hektáranként.

Az agrár-ökológiai programban azok a gazdálkodók vehetnek részt, akik évente – jellemzően az üzemterület felére – önkéntes vállalásokat tesznek, például csökkentik növényvédőszer-felhasználást.

Ők a szántó, gyep vagy ültetvény területre 81 euró hektárankénti többlettámogatást kaphatnak.

A vetésváltásban is érdemi változás következik: minden 10 hektár feletti termelőnek területe egyharmadán évente új növényi kultúrát kell termeszteni. Ez alól kivétel a hibridkukorica vetőmag-előállítás, ami négy évig folytatható egy adott területen. A szabályszerű másodvetés alkalmazása megtöri a termesztési tilalmat – tette hozzá.

A terménydiverzifikációs kötelezettség kikerül az alaptámogatás feltételei közül, az agrár-ökológiai programban azonban szerepel a lehetséges vállalások között – mondta.

A fiatal gazda támogatás hektáranként 157 euróra emelkedik, a támogatható terület nagysága is 300 hektárra növekszik a jelenlegi 90-ről – tudatta az államtitkár.

Feldman Zsolt közölte, az ipari zöldségek termesztési támogatását növelik, csökken azonban az extenzív gyümölcsültetvények támogatási szintje.

A politikus hangsúlyozta, 2024 végéig változatlanul futnak majd az idén indult 17 ezer gazdálkodót és mintegy 1,2 millió hektárt érintő agrár-környezetgazdálkodási program támogatásai.

Feldman Zsolt azt mondta, a vidékfejlesztési források több mint 50 százalékát beruházásokra szeretnék fordítani, annak érdekében, hogy erőforrás-, energia- és inputanyag-hatékonnyá váljon a gazdálkodás. A támogatott területek között szerepelnek az állattartással kapcsolatos fejlesztések, az élelmiszeripari, energiahatékonysági és zöld beruházások, illetve a precíziós gazdálkodás, amely révén optimalizált inputanyag-felhasználással nagyobb termésbiztonság érhető el.

A beruházások többségénél 50 százalékos lesz a támogatási intenzitás, magasabb arányú forrást igényelhetnek a fiatal gazdák, a termelői együttműködésben résztvevők, az ökológiai gazdálkodást folytatók. A pályázatok feltételei közül pedig kikerül a bázislétszámhoz kötött foglalkoztatási kötelezettség – tudatta az államtitkár.

A generációváltást segíti egy új, a január 1-jével hatályba lépő, a gazdaság átadási törvényhez kapcsolódó támogatási forma – közölte a politikus.

A támogatások során ösztönzőket alkalmaznak, amelyek segítik a vízmegtartást: így a többi között elszámolhatók lesznek támogatható területként a parcellák szélén meghagyott szegélyek, illetve a táblák nem művelt vizenyős területei – tudatta Feldman Zsolt.

A közös agrárpolitika harmadik támogatási lába az újraelosztó-támogatás lesz, új elemként a gazdálkodók az első 10 hektár után hektáranként mintegy 80 euró, 11-150 hektár között pedig hektáranként mintegy 40 euró többlettámogatást igényelhetnek – mondta a politikus.

MTI