július 25, 2024

Bővítik a Kiváló Minőségű Élelmiszer termékkategóriáit

Kiváló Minőségű Élelmiszer

Fotó: Kiváló Minőségű Élelmiszer - KMÉ-védjegy / Facebook

Bár még csak néhány éve indult, egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gyártók és a fogyasztók körében is a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségével közös munkacsoportjaik révén folyamatosan dolgoznak a Nébih munkáját támogató ÉLBC Kft-vel az új pályázati felhívások kialakításán, így hamarosan tovább bővül a már meglévő termékkategóriák száma.

A Magyarországon bejegyzett 46 élelmiszer tanúsító védjegy közül az egyetlen, nemzeti minőségrendszerként is elismert védjegy a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ). A 2020-ban elindult tanúsító védjegy első pályázati felhívása 2020 februárjában jelent meg, fogyasztói tej és tejföl termékekre vonatkozóan. Védjegyhasználati joggal jelenleg 133 termék rendelkezik, amelyek közül 113 gyártói, 20 pedig kiskereskedelmi márkás élelmiszer.

A közlemény szerint a gyártók és fogyasztók körében is egyre népszerűbb védjegyet 14 kategóriában 50 féle termékre lehet elnyerni, ezek között van tejtermék, húskészítmény, pékáru, friss, feldolgozott és gyorsfagyasztott zöldség, valamint gyümölcs is.

A kamara a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségével (FÉSZ) folyamatosan dolgozik az ÉLBC (Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit) Kft.-vel az új pályázati felhívások kialakításán, a közeljövőben dúsított tésztából készült tartós péksütemények, uborka, rizs, zsemlemorzsa és sütőtök termékkörre nyílhat meg a pályázási lehetőség – írták.

Kiemelték, hogy a Magyarországon bejegyzett 46 élelmiszer tanúsító védjegy közül az egyetlen, nemzeti minőségrendszerként is elismert védjegy a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ). A 2020-ban elindult tanúsító védjegy első pályázati felhívása 2020 februárjában jelent meg.

Kitértek a védjegy arany fokozatára is, amelynek pályázati lehetőségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Termékmustra előzi meg. Ennek során a Nébih által koordinált laboratóriumi, valamint érzékszervi és csomagolástesztből álló vizsgálatsorozat történik, amelynek célja az adott termékkör szereplőinek összehasonlítása.

A KMÉ-védjegy használati jogát három évre kaphatják meg a gyártók és a forgalmazók. Ez idő alatt kötelező önellenőrzések és utóellenőrzések biztosítják, hogy a pályázó és a védjegyet viselő termék is a teljes védjegyhasználati ciklusban megfeleljen a tanúsítási követelményeknek – olvasható a kamara közleményében.