június 24, 2024

Krizantém ültetése, gondozása, betegségei

cserepes krizantém

Az ősz, különösen a halottak napja körüli időszak jellegzetes virága a krizantém, azonban nemcsak kertben pompázó évelőket nevelhetünk, hanem a cserepes változata akár lakásban is tartható nagyjából 10-18 Celsius fokos hőmérsékleten. Mivel ezt meglehetősen nehéz huzamosan biztosítani, ezért általában a virágzás idejéig, idénynövényként tartják.

A krizantém jellemző vonásai

A krizantém (Chrysanthemum sp.) más néven Margitvirág számtalan fajtája ismert, leggyakrabban az évelő Chrysanthemum indicum fajtával találkozunk.

krizantém

Virágai számtalan színben, méretben és formában pompáznak, a virágok között találhatunk nagy és kis gömb alakúakat egyaránt. A krizantémot a Távol-Keleten Kínában már hat évszázaddal ezelőtt is termesztették gyógyítási célból. A különböző fajták növekedési üteme nagyban eltér egymástól, de virágzási időszakukban is eltérnek, vannak korán (július végén), kora ősszel (szeptemberben) és késő ősszel (októberben) virágzó fajták is, a virágüzletek kínálatában általában időzített virágzású krizantémok találhatók meg.

krizantém

A krizantém cserepes változata jó alternatíva a kisebb kerttel, balkonnal rendelkezőknek, de hűvös lakásban is tartható.

A cserepes krizantém ültetése és gondozása

A cserepes krizantém gondozása még a kezdő kertészek számára sem bonyolult, viszont az igazsághoz tartozik, hogy az esztétikus megjelenésű példányokhoz nem könnyű az optimális feltételeket biztosítani. Általában cserepes idénynövényként tartják. Állítsuk olyan helyre, ahol gyönyörködhetünk benne és inkább következő évben vásároljunk új életerős példányokat.

cserepes krizantém

Tavasszal ültethető el a többi évelővel együtt, érdemes a különböző formájú és színű fajtákat telepíteni. Tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású földbe ültessük. Főként a hűvösebb időszakot kedveli, a 10-18 Celsius fokos hőmérsékletet. Kedveli a fényt, de a folyamatos tűző napfénytől óvni kell. A félárnyékot is jól tűri, ebben az esetben veszít színének élénkségéből. Szeles, huzatos helyre ne telepítsük. A téli évszakot leszámítva rendszeres öntözésre, és tápoldatozásra van szüksége különösen a virágtartóban, cserépben nevelt példányoknak. Kerüljük a túlöntözést, várjuk meg, míg a földje kiszárad. Lehetőleg a tövet és ne a levelit locsoljuk.

cserepes krizantém

Egyes faiskolákban nevelt fajták fagyállók, de télen a tövét mulcsozással javasolt védeni, ilyenkor öntözni sem szükséges. Amennyiben szobanövényként beltérben tartjuk, akkor még inkább kell ügyelnünk az ideális hely kiválasztására, mivel napközben természetes fényre, viszont éjszakára, legalább 10-12 órás időtartamra teljes sötétségre van szüksége.

A virágok gondozása elnyílás után

Cserepes krizantém vásárlásakor olyan példányt válasszunk, amely sok apró bimbóval és kevés kinyílt virággal rendelkezik. Az elnyílt virágokat mindig csipkedjük le. A tapasztalatok szerint nem könnyű új virágzásra ösztönözni. Gyakori probléma, hogy felkopaszodik, ezért 15-30 cm-es magasságnál vágjuk vissza a szárak végét is, elősegíthetjük a bokrosodását.

krizantém

Kártevők és betegségek

A krizantém locsolásánál ügyeljünk, hogy a leveleket ne öntözzük, mivel könnyen kaphat gombás betegséget. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny, de a levéltetvek vírusos fertőzése gyakori. Egyes fajták érzékenyek a levélfoltosságra, ugyanakkor a párás, szellőzetlen körülmények között szürkésfehér penészgyep jelenhet meg a virágokon.