július 21, 2024

Őszi munkálatok a gyepfelületen

agyep uj

A csapadékos nyár, valamint a rendszertelen, de áradásszerű esőzés a gyepfelületeken is jelentős károkat okoz. Ugyanakkor a gombás foltbetegségek is megjelentek, de a legyengült tápanyagszegény gyepre jellemző atraknózis is látható. Az ősz ideális a gyep állapotának a helyreállítására, és a többéves gyepeknél is ősszel kell megkezdeni a télre való felkészítést.

Gyeptelepítés ősszel

A nyári csapadék, a szakszerűtlen öntözés és fűnyírás a gyepfelületeken sok gondot okoz, például gyakrabban kellett nyírni a gyorsan növő gyepet, amely a fű elgyengülését okozta. A gyepesítést már augusztus legvégén és szeptember elején is megkezdhetjük fűmaggal, vagy gyepszőnyeggel, amikor kedvező az időjárás. Az őszi telepítés előnye a tavaszival szemben, hogy nyáron több ideje van a kerttulajdonosnak akár a kertrendezésre és gyommentesítésre. Kedvező a hőmérséklet szempontjából is, hiszen a talaj és a levegő hőmérséklete ideálisabb a gyors keléshez és az erősödéshez, ráadásul a bővebb csapadék elősegíti a magok csírázását, viszont ősszel a melegkedvelő gyomok sem csíráznak ki.

gyeptelepítés

Mit használjunk felülvetéshez és fűmagvetéshez?

Mindenképp szabályozott tápanyag-leadású burkolt indító (starter)műtrágyát használjunk, mivel  ez a típus perzselődés nélkül biztosít egyenletes, és kíméletes tápanyagforrást. Hatására a fű gyorsabb és erőteljesebb gyökeresedik, és tavasszal is gyorsabban fejlődik. Pótlásra és felülvetésre is alkalmas.

Őszi gyepműtrágyázás módja

A műtrágyát a gyeptelepítést megelőzően kell kiszórni, és a talaj felső 1-2 cm-es rétegébe lazán bedolgozni.

A fűmagkeverékek minősége és ára közti összefüggés

Fontos a fűmagkeverék minősége. Ma már az időjárási viszonyokhoz, és a változó fényviszonyokhoz alkalmazkodni tudó fűmagkeverékek is kaphatók. A magasabb ár nem csak magasabb minőséget jelez, kevesebbet kell elvetni, és a magok csírázása is kedvezőbb.

Télre való felkészítés még ősszel

A többéves gyepeknél is ősszel, szeptembertől kell megkezdeni a télre való felkészítést. Különösen a gyepműtrágyázás fontos, azonban erre a célra tartós hatású, szabályozott feltáródású, magas káliumtartalmú burkolt műtrágyát válasszunk. Hatására még a tél előtt megerősödik, és jobban ellenáll a téli szélsőséges időjárásnak.

Őszi-téli felkészítő gyepműtrágyázás módja

Szeptember, november végéig a gyepszellőztetés és/vagy fűnyírás után közvetlenül szórjuk ki a gyepműtrágyát. Használhatjuk továbbá örökzöldekre, cserjékre, lombhullató fákra és évelő virágágyásokra szórva is.