július 21, 2024

Nyár végi teendők a kertben

kertitofo uj

Az augusztus jobbára az új tanévre való készülődés és a befőzések ideje, azonban kiváló a következő kerti szezon megalapozására. Tökéletes időpont a kedvelt növényeink szaporítására, és az egyre népszerűbb kerti tavak megújítására is. A veteményesben rengeteg féle zöldség terem, amelyet magról szaporíthatunk. Alaposan szárítsuk ki a magokat, és száraz helyen tároljuk a következő évi vetésig.

Növényszaporítás hajtásdugványozással

Az augusztus kiváló a kedvenc növényeink megfiatalítására, és szaporítására.  Gyakran nem könnyű az átteleltetést megoldani, jóval egyszerűbb hajtásdugványozással szaporítani. Ráadásul a friss és erőteljes dugványok pompásabban virágzanak, mint az átteleltetett, nem megfelelően tárolt növények. Számtalan kedvelt balkonnövényt szaporíthatunk és fiatalíthatunk ezzel a módszerrel, például muskátlit, angyaltrombitát, a fuksziákat, vagy a rendkívül impozáns sárkányszárny-begóniát. Az egészséges hajtásokról szedjük le az alsó leveleket és a bimbókat, majd dugjuk pár cm mélyre jó minőségű virágföldbe. Árnyékos helyre tegyük, és rendszeresen öntözzük.

Kerti tó megújítása

kerti tó

Nagyobb kertekben egyre többen telepítenek kerti tavat, azonban a nyár utolsó hónapjában érdemes erre is figyelmet fordítani. Azokban a tavacskákban, amelyek nem rendelkeznek vízszűrővel az egészségének megtartása, a biológiailag aktív élettér megteremtése plusz feladatot teremt a kerttulajdonosok számára. Augusztusra lecsökken a tavak oxigéntartalma, így friss víz feltöltésével gondoskodjunk az utánpótlásról. A felmelegedett vízből el kell távolítani a behullott leveleket, az algákat, és az elpusztult növényeket is, mivel könnyen rothadásnak indulnak.

Paradicsom magok szárítása

A veteményesben rengeteg féle zöldség terem, amelyet magról szaporíthatunk. Alaposan szárítsuk ki és száraz helyen tároljuk a következő évi vetésig.

Ha sikerült olyan paradicsomtövet nevelnünk, amely finom és bőséges termést hozott, érdemes a mag egy részét megtartani. A következő évi paradicsom termést idén  alapozzuk meg:a fogyasztás mellett gyűjtsünk be magot is, is szárítsuk meg, nagyon jó hasznát vehetjük a vetésnél.