június 14, 2024

Egészségesen táplálkozunk – vagy csak azt hittük

Egészségesen táplálkozás

Van néhány étel, amelyet úgy hirdetnek, hogy az egészséges táplálkozáshoz tartoznak hozzá, hogy rendkívül jótékony hatással vannak szervezetünkre, hogy nyugodtan fogyaszthatóak a mindennapokban, azok számára is kiváló, akik valamiféle diétát követnek, és még sorolhatnánk… Az egészséges táplálkozás fontos, sokat is hallunk mostanában róla, ugyanakkor nem szabad mindent elhinnünk, amit a termékekről mondanak, hiszen sokszor, csak az eladási mérleget szeretnék növelni. Higgyünk néha a józan eszünknek!

Itt van például a müzliszelet. A rostok, az összetett szénhidrátok és a gabonák számos jótékony hatása ismert, fontosak például az emésztésben, segítik a vastagbél működését, segítenek a vércukor-szint helyreállításában, rákmegelőző hatásúak. Fontos és hasznos, hogy több gabonát és rostot fogyasszunk, de ne gondoljuk, hogy ezt egy müzliszeleten keresztül fogjuk bevinni a szervezetünkbe. A müzliszelet tele van cukorral, édesítőszerrel és különféle szintetikus anyagokkal.

A csokidarabos müzli egyáltalán nem segíti elő a fogyást. Fogyasszunk gabonát reggelire, de készítsük el mi magunk a tökéletes reggelit! A bioboltokban vásárolható pelyhek közül válasszuk a számunkra legízletesebbet és egy marékkal áztassunk be éjjelre, majd reggel egy kis friss dióval – vagy bármiféle maggal, amiket kedvelünk, aszalt csemegékkel – amiket szeretünk, egy kanál mézzel és esetleg fahéjjal ízesítsük, sőt, tegyünk hozzá egy teáskanál darált lenmagot. Reszelhetünk hozzá almát is! Kiválóan egészséges, rendkívül egyszerű és olcsó reggeli!

A multivitaminos és cukormentes üdítők is a müzliszelethez hasonlítanak, hiszen bármennyire azt hangsúlyozzák, hogy nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, sem cukrot, 100 százalékosan csak és kizárólag gyümölcsből készült, akkor már érdemesebb otthon elkészíteni a mi szánk íze szerint azt a bizonyos gyümölcsitalt. Általában a sok vitamintartalommal reklámozott italok mesterséges vitaminokat tartalmaznak. Kiváló, ha a turmixgépbe dobunk 2 narancsot – természetesen a héjától megszabadítva, egy citrancs levét, egy citrom levét, kis gyömbért, esetleg fahéjat, és ízlés szerint mézzel édesítjük. Ettől kiválóbb és természetesebb energiaforrás nincs!

Szeretjük a salátákat, tudjuk, hogy egészségesek, bátran fogyasszuk őket, de ne csapjon be bennünket az előre elkészített, zacskózott, tartósított salátakeverék és a hozzá tartozó öntetek. Ezekben a „zacskókban” sokkal több a káros anyag, mint az egészséges. Vásároljuk meg mi magunk a salátánkat, a tavaszi időszak kiváló arra, hogy a legkülönfélébb zöldségeket keverjük össze, mossuk meg alaposan – még ha a néni azt is mondta a piacon, hogy semmiféle vegyszert nem tartalmaz – keverjük össze és friss citromlével, különféle olajokkal, például lenolajjal és egy kis ecettel ízesítsük. Kerüljük a sót is. Kiválóan friss és egészséges energiaforrás!

Láthatjuk, hogy egyrészt a sokszor egészségesnek vélt ételek mennyire nem azok, illetve, hogy ezeket otthon is mennyire egyszerűen és kis idő alatt elkészíthetjük. Annak az egészségében pedig szinte teljesen biztosak lehetünk.