április 17, 2024
sárgarépa

A sárgarépa az egyik legismertebb konyhakerti zöldségünk, egész évben megvásárolható a zöldségpiacokon és a boltokban, mégsem fogyasztjuk rendszeresen. A tudatos sárgarépa fogyasztás főként a gyermektáplálkozásra vonatkozik; felnőtt korban már kevesebb figyelmet szentelünk ennek a vitaminokban gazdag zöldségnek.

A sárgarépa vitamin tartalma hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, a daganatos megbetegedések megelőzéséhez, illetve védelmet biztosítanak a szabad gyökök egyéb károsító hatásaival szemben.

A sárgarépa és az A-vitamin

A sárgarépa legfőbb és legismertebb tápanyagaként a béta-karotint szoktuk emlegetni, amely az egyik legismertebb és leghatékonyabb antioxidáns, így hozzájárul a kártékony szabad gyökök szaporodásához, illetve véd a daganatos megbetegedésekkel szemben.

A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, azaz az emberi szervezet béta-karotinból állítja elő az A-vitamint. Egy egységnyi A-vitamin előállításához hat egységnyi béta-karotinra van szükség. Az A-vitamin kiváló szolgálatot tesz a szem és a nyálkahártya egészségének megőrzésében. Tudni kell azonban, hogy zsírban oldódó vitaminról van szó, ami a szervezetből csak lassabban képes kiürülni. Ez azt jelenti, hogy extrém bevitel esetén túladagolható. A természetes táplálkozás során bevitt A-vitamin mennyiség csak nagyon ritka esetben érheti el azt a szintet, amikor már vitamin mérgezésről beszélhetünk.

Az A-vitamin hiány

Amennyiben súlyos A-vitamin hiány lép fel, jellemzően farkasvakság jelentkezik. Farkasvakságnak a szürkületi vakságot nevezzük, amikor a szem rosszul alkalmazkodik a megváltozott fényviszonyokhoz. Az ideghártya fény- és színérzékelő receptorai számára az A-vitamin létfontosságú; ha nem áll rendelkezésre, szürkületi vakság jelentkezik.

A gyermekkori vakság leggyakoribb kiváltó oka az elégtelen A-vitamin fogyasztás, noha napi egyetlen sárgarépa elfogyasztása megbízhatóan megoldaná ezt a problémát. Az A-vitamin hiányból adódó vakság elsősorban a szegényebb fejlődő országokban jellemző.

Főve vagy nyersen?

A sárgarépa vitamin tartalma abban az esetben hasznosítható a legjobban, ha a sárgarépát főve fogyasztjuk. Az általános tévhit szerint minden zöldség és gyümölcs táplálóbb és egészségesebb nyersen, de ez nem igaz minden esetben. A vastag sejtfalak miatt a nyersen fogyasztott sárgarépa béta-karotin tartalmának csupán negyedét tudjuk hasznosítani, míg főtt állapotban ez az érték bőven meghaladhatja az ötven százalékot.

A magyarázat egyszerű; a főzés során a vastag sejtfalak olyan mértékben károsodnak, amelynek köszönhetően elérhetővé válnak a sejtben raktározott értékes vitaminok és tápanyagok.

A sárgarépa vitamin tartalma és az immunrendszer

Az utóbbi években, sőt évtizedekben rengeteg kutatás foglalkozott azzal, a különböző vitaminok milyen mértékben képesen segíteni az immunrendszer működését. A C-vitamin jótékony hatását mindenki ismeri, de gyakran megfeledkezünk róla, hogy az emberi test természetes védekezőrendszerének működéséhez más vitaminok is szükségesek.

Többet között az A-vitamin is hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. A tudomány mai ismeretei szerint ez a csecsemőmirigy fokozott működésének köszönhető, amit a sárgarépa antioxidáns tartalma tesz lehetővé. A megfelelő mennyiségben fogyasztott karotin hozzájárul a fehérvértestek szaporodásához, valamint növeli a T-sejtek számát.

A vizsgálatok arra is rámutatnak, hogy a természetes módon bevitt béta-karotin sokkal hatékonyabb és jobb élettani hatásokkal rendelkezik, mint a szintetikus módon fogyasztott béta-karotin.

A sárgarépa vitamin tartalma és a rák megelőzése

Számos kutatás támasztja alá azt a tényt, miszerint béta-karotint rendszeresen fogyasztó közösségek körében alacsonyabb arányban fordulnak elő daganatos megbetegedések. Elsősorban az étrendi béta-karotin fogyasztás mutatkozik hatékonynak a daganatos megbetegedések megelőzésében.

A jelentős mennyiségű béta-karotin fogyasztása a hasnyálmirigy-, a gége-, a nyelőcső-, a prosztata- és a húgyhólyagrák alacsonyabb előfordulási arányával mutat összefüggést.