május 22, 2024

Egy 198 éves orosz tölgy a háborús elmebaj legújabb áldozata

dunin_tölgye-év fája

A győztes Dunin tölgye (Fotó: Treeoftheyear.org)

Kizárták az Európai Év Fája versenyből az orosz indulót, egy 198 éves tölgyfát. A fát nem is akárki, Ivan Turgenyev orosz író ültethetette – írta a New York Times.

“Nem nézhetjük tétlenül az orosz vezetés példátlan agresszióját egy szomszédos országgal szemben”

– indokolták a döntést a szervezők közleményükben.

Azt mondták,

„Ez a lépés nem az egyszerű orosz nők és férfiak ellen irányul. Nagyra értékeljük az Orosz Föderáció minden aktív polgárát, aki a szabad civil társadalomért és a természet védelméért küzd.”

Véleményük szerint „az Oroszország elszigetelésére irányuló nemzetközi erőfeszítésekhez” szerettek volna hozzájárulni annak érdekében, hogy véget érjen a háború.

A döntéssel nem mindenki értett egyet. A brit szervező, Rob McBride például úgy fogalmazott, a fák kapcsok a közös történelmünkben, és jobb lenne, ha ebből a politika kimaradna. „A fák apolitikusak” – fogalmazott.

Az orosz szervező, Szergej Palcsikov a döntésre reagáló levelében azt írta: meglepődéssel és sajnálattal értesültek arról, hogy kizárták a fát, „amelyet a nagy orosz író, Ivan Turgenyev ültetett, és amelyet tavaly év végén egy hurrikán pusztított el, az Önök segítségével pedig másodjára is meghalt”.

Forrás: 168.hu

Fotó: A győztes Dunin tölgye (Fotó: Treeoftheyear.org)