A hagyományos étrendet fogyasztó számára szinte elképzelhetetlen, hogy húsvétkor ne egyen húst. De vajon mit tesz az asztalra egy vegán, aki még tojást sem fogyaszthat.
Szerencsére ma már nem lehetetlen, hogy egy vegán vegán alapokra helyezze a húsvétot és ugyanolyan ízletesen és sokszínűen terítse meg az ünnepi asztalt, mint mások a hagyományos húsvéti asztalt.
Nézzük sorba mit mivel lehet helyettesíteni!
Talán az egyik legnehezebb feladat a hús, a sonka, tarja és a kolbász helyettesítése. Ma már a legtöbb bioboltban kapható a búzahúsból készített biogömböc, amely mind ízében, mind kinézetében hasonlít egy kötözött sonkára. A gabonagömböc mellé zöldségfasírozottat és gabona gombócokat tálalhatunk.
A kolbászt egyszerűen gabonakolbásszal tudjuk helyettesíteni. A boltokban megvásárolható termékek füstölt paprikával vannak ízesítve, így a füstölt íz is garantált.
A legtöbb nagy áruházban már kapható vegán majonéz, így könnyen elkészíthető köretnek egy veganézes vagy növényi tejfölel készített krumpli-, kukorica- vagy borsósaláta. Veganéz nélkül is kiváló köret a paradicsomos lencsesaláta madársóskával összekeverve és egy kis balzsamecettel nyakon öntve.
A krumplisalátát elkészíthetjük ecetesen és hagymával is, főleg úgy hogy épp szezonja van a medvehagymának és akkor a majonézzel sem kell bajlódnunk.
A madársóskát és más zöld leveleket, salátákat tálalhatjuk sörélesztőpehellyel megszórva és olivaolaj-bors-mustár habosra kevert elegyével meglocsolva.
A kenőkék közé bevehetjük Guacomolet, ami avokádó, paradicsom, kockára vágott lila hagyma, citromlé, fokhagyma és petrezselyem összeturmixolt nagyon finom és friss elegye.
Húsvét nincs fonott kalács nélkül, de nem is okoz nagy feladatot egy kalácskészítőnek vega kalácsot készíteni, hisz a növényi tejek és margarinok, már helyettesíteni tudják az állati eredetű tejtermékeket. Nem mondom, hogy ebből lesz a legtutibb foszlós fonott kalács, de hasonlít rá.
A húsvét tartozékává lett sajnos, főleg városi közegben, hogy húsvéti nyulat vásárolnak, ez az amit egy vegán nem helyettesít, hanem magától értetődően kihagy, és nem vesz nyuszit.
Amióta a húsvéti maga mögött hagyta régi szokásait és a locsolást víz helyett kölnivel, rosszabb esetben pacsulival, jobb esetben parfümmel helyettesítik, egy vegán arra tud figyelni, hogy, olyan parfümöt használ, amelynél nem végeznek állatkísérleteket.
És így szinte már teljes a vegán húsvéti ünnep és az ünnepi asztal.
Népszerű cikkek a rovaton belül
A hosszú távú nyeremények titkának megfejtése az online kaszinókban
Kurta baing az év hala 2025-ben
A böjti réce az év madara 2025-ben
Ökológiai bomba a vizeinkben
Amerikai konyha: Nyitott tér és modern életstílus
Pezsgőkből és aszúkból rendeznek kóstolót Budapesten
Pályázzon tájjellegű étellel!
Gyomirtó vegyszerek helyett itt a gyomirtó robot!
Magyar gasztronómia a csúcson: tíz honi étterem nyert el idén Michelin-csillagot