május 24, 2024

Egyelőre elmúlt az aszályveszély

eső csapadék

MTI Fotó: Kovács Attila

A múlt heti országos esőzésnek köszönhetően a legtöbb helyen megszűnt az aszály, az őszi vetések számára is kedvezőbbek lettek a feltételek.

Az elmúlt héten a gazdák többsége megkönnyebbülten lélegezhetett fel, hiszen megérkezett az eső az ország földjeire, és nem is kevés – írja az mfor.hu. Kovács Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológusa a lapnak elmondta, az ország jelentős részén ezzel együtt is 50-80 milliméter csapadéknak megfelelő víz hiányzik a talaj fölső egy méteres rétegéből. Ősszel és télen ennyivel több csapadéknak kellett volna a talaj mélyebb rétegeibe raktározódnia ahhoz, hogy feltöltődjön, és az őszi vetések tavasszal ideális körülmények között fejlődhessenek.

A múlt hét szerdán érkezett légörvény a hét végéig meg is határozta hazánk időjárását. A lehullott csapadék mennyisége nagy területen meghaladta a 20 millimétert. Északkeleten és délnyugaton helyenként ez a mennyiség az 50 millimétert is elérte. Délkeleten és északnyugaton azonban kevesebb esett, Szeged-Makó környékén még 10 milliméter sem hullott – fogalmazott.

Az agrometeorológus azt is elmondta, a harminc napos csapadékösszeg ennek köszönhetően sokfelé elérte az átlagos mennyiséget, és meg is szűnt az aszályhelyzet, csupán délkeleten és északnyugaton marad még mindig el az elvárttól a talajba került csapadék mennyisége.

Forrás: mfor.hu

MTI Fotó: Kovács Attila