május 21, 2024

Engedélyeztek emberi fogyasztásra a laborban előállított “csirkét”

Upside Foods labor hús csirke műhús

Fotó: Upside Foods

Húsuk valódi hús, ami állati sejtekből készül bioreaktorokban, megkímélve az állatok életét – így reklámozza a gyártó az őssejtekből, laboratóriumi acéltartályokban előállított termékét. Az amerikai szabályozó hatóság szerint a termesztett csirke biztonságos.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) „gondos értékelés” után jóváhagyta a sejttenyésztett csirkék előállítását.

A csirkét sohasem látott húst a kaliforniai Upside Foods cég acéltartályokban gyártja élő állatokból gyűjtött őssejtekből. Az FDA döntése megnyitja az utat a cég számára, hogy megkezdje a laboratóriumban termesztett csirketermékek amerikai értékesítését – már csak az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának jóváhagyására van szükségük, s a termék bekerülhet az éttermi menükbe – írja a delmagyar.hu.

Már több élelmiszeripari cég próbálkozott hasonló termékek kifejlesztésével, amelyek jelentősen csökkenthetnék a szén-dioxid-kibocsátást és vízmegtakarítást eredményeznének, valamint értékes földeket szabadítanának fel a természet számára.

Tudósok szerint a bolygónk biológiájára nehezedő nyomás több mint 80%-kal csökkenhetne, ha ilyen élelmiszereket is bevonnánk a táplálkozásunkba. Szalonnát akarnak termeszteni laboratóriumokban, valamint vizsgálják, hogy termeszthető-e hús az űrben.

A konkurenciával szemben a most engedélyt kapott Upside Foods nem növényi alapú húsutánzatokat, nem vegán alternatívákat állít elő:

húsuk valódi hús, ami állati sejtekből készül bioreaktorokban, megkímélve az állatok életét.

De míg sejtszinten a hús ugyanaz lehet, a vásárlók biztosan észreveszik majd az árkülönbséget. Egyelőre a hústermesztés ugyanis rendkívül költséges folyamat, így jóváhagyástól függetlenül még eltarthat egy ideig, amíg a helyi élelmiszerboltok polcaira kerülnek ilyen termékek.

Fotó: Upside Foods