![Engedélyeztek emberi fogyasztásra a laborban előállított "csirkét" 1 Upside Foods labor hús csirke műhús](https://www.agrarkapu.hu/wp-content/uploads/2022/11/Upside-Foods-labor-hus-csirke-muhus.png)
Fotó: Upside Foods
Húsuk valódi hús, ami állati sejtekből készül bioreaktorokban, megkímélve az állatok életét – így reklámozza a gyártó az őssejtekből, laboratóriumi acéltartályokban előállított termékét. Az amerikai szabályozó hatóság szerint a termesztett csirke biztonságos.
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) „gondos értékelés” után jóváhagyta a sejttenyésztett csirkék előállítását.
A csirkét sohasem látott húst a kaliforniai Upside Foods cég acéltartályokban gyártja élő állatokból gyűjtött őssejtekből. Az FDA döntése megnyitja az utat a cég számára, hogy megkezdje a laboratóriumban termesztett csirketermékek amerikai értékesítését – már csak az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának jóváhagyására van szükségük, s a termék bekerülhet az éttermi menükbe – írja a delmagyar.hu.
Már több élelmiszeripari cég próbálkozott hasonló termékek kifejlesztésével, amelyek jelentősen csökkenthetnék a szén-dioxid-kibocsátást és vízmegtakarítást eredményeznének, valamint értékes földeket szabadítanának fel a természet számára.
Tudósok szerint a bolygónk biológiájára nehezedő nyomás több mint 80%-kal csökkenhetne, ha ilyen élelmiszereket is bevonnánk a táplálkozásunkba. Szalonnát akarnak termeszteni laboratóriumokban, valamint vizsgálják, hogy termeszthető-e hús az űrben.
A konkurenciával szemben a most engedélyt kapott Upside Foods nem növényi alapú húsutánzatokat, nem vegán alternatívákat állít elő:
húsuk valódi hús, ami állati sejtekből készül bioreaktorokban, megkímélve az állatok életét.
De míg sejtszinten a hús ugyanaz lehet, a vásárlók biztosan észreveszik majd az árkülönbséget. Egyelőre a hústermesztés ugyanis rendkívül költséges folyamat, így jóváhagyástól függetlenül még eltarthat egy ideig, amíg a helyi élelmiszerboltok polcaira kerülnek ilyen termékek.
Fotó: Upside Foods
Népszerű cikkek a rovaton belül
Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon
Hatvan borászat kínálja legjobb borait az idei Debreceni Bor- és Jazznapokon
A hétvégén minden a rózsákról szól Szőregen
Bábolnai Gazdanapok szeptember 5-7-én
Idén is lesz ÖKO Expo Kiállítás és Konferencia, még lehet jelentkezni kiállítónak!
Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom
A͏z online kaszinók vonzereje
Egykor buja zöld volt a Szahara
Növényeket, magokat, gyümölcsöket senki ne hozzon haza az Európai Unión kívüli nyaralásból