április 23, 2024

Szabadítsuk ki a szellemet a hegyaljai palackból – Podcast a Tokaj-Hegyalja Egyetemről

Tokaj Hegyalja Egyetem

Fotó: Tokaj-Hegyalja Egyetem Facebook oldala

2021-ben új egyetem tűnt fel a hazai oktatásban, nem is akármilyen, ami számunkra különösen borszempontból érdekes és fontos. Bár a Tokaj-Hegyalja Egyetem újnak tűnik, de nem előzmény nélküli. A történelemben járatosabbak számára talán magától értetődő, hogy miért pont Sárospatakon indult el a képzés, fussuk át mégis röviden a történelmi előzményeket.

Perényi Péter éppen itt, Patakon alapította 1531-ben a hamarosan híressé vált Sárospataki Református Kollégiumot, amely oly sok fontos és nagy embert adott később a hazának. Ebből 1857-ben Állami Tanítóképezde lett, majd egy századdal később 1957-ben J.A. Comenius Tanítóképző Intézet, melyet a 70-es években főiskolai rangra emeltek, majd 2000-től a Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Karaként működött tovább. 2013-tól az egri Eszterházy Főiskola Comenius Kara, s innen vált ki, s lett a 2021-es törvénnyel önálló Tokaj-Hegyalja Egyetem, a működtetésére létrehozott Alapítvány fenntartásában.

A mai adásban ezt a nagyon fontosnak látszó új intézményt, annak elveit, működését, feladatait, kutatási területeit, céljait, és közvetlen és tágabb környezetére várható hatásait igyekszünk bemutatni vendégünkkel. Tartsanak velünk, szabadítsuk ki a szellemet a hegyaljai palackból!

 

Forrás: hirado.hu