július 17, 2024

Enyhíthető az ökológiai állattartásban jelentkező takarmányhiány

tehén magyar tarka

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az idei kárenyhítési évre vonatkozóan augusztus 19-én aszályt hirdetett ki az agrárminiszter az ország egész területére, az aszályközlemény hozzájárulhat az idei szélsőséges időjárás kapcsán az ökológiai gazdálkodásban előállt ökológiai vagy átállási takarmányhiány megoldásához – közölte az Agrárminisztérium (AM).

Az országos aszály miatt bekövetkező terméskiesés az ökológiai állattartáshoz szükséges öko- vagy átállási takarmány termesztést is érintette. Ennek következtében szükségessé válhat az érintett szektorban a nem ökológiai minősítésű takarmány felhasználása az állatok etetésére – írták.

A közlemény szerint az Európai Parlament és Tanács rendeletben írja elő, hogy a tagállamok miként kezeljék az ilyen katasztrófahelyzeteket, ideértve az e szabályozástól való esetleges eltéréseket is. Ezt egészíti ki a Bizottság rendelete is, mely feljogosítja az illetékes hatóságot arra, hogy meghatározott katasztrófahelyzetek esetén – például súlyos aszály – korlátozott ideig engedélyezze a nem ökológiai takarmányt. Az érintett gazdasági szereplők az országos hatáskörrel rendelkező hatóságtól, a Pest Megyei Kormányhivataltól kérhetnek engedélyt nem ökológiai minősítésű takarmány felhasználására.

A Földművelődési Értesítő LXXII. évfolyamának 5. számában augusztus 19-én az idei kárenyhítési évre vonatkozóan aszályt hirdetett ki az agrárminiszter az ország egész területére. Az aszályközlemény kihirdetésével az engedélyezéssel összefüggő adminisztrációs terhek is csökkenhetnek, amennyiben az engedély megadásához az egyéb feltételek adottak, mivel a gazdasági szereplőnek nem kell igazolnia, hogy aszály sújtotta területen végez ökológiai állattartást – olvasható az AM közleményében.

MTI