május 20, 2024

Bougainvillea teleltetése

Bougainvillea teleltetése

A mediterrán tengerpartok jellegzetes növénye a Bougainvillea, vagy más néven murvafürt, amely hazánkban is egyre több kertben fordul elő. Azonban a mi éghajlati viszonyaink miatt a mediterrán növényekhez hasonlóan feltétlenül gondoskodni kell a teleltetetéséről.

Bougainvillea teleltetése

A Bougainvillea (Bougainvillea) Dél-Amerikában őshonos növény, amely főként a különleges színű fellevelei miatt kedvelt. Főként meleg éghajlatú területeken valamint, szubtrópusi és trópusi éghajlaton gyakori, ahol akár vadon is megél. Díszítő értékét nem is az apró tölcséres virágai, hanem a pergamenszerű fellevelek jelentik. A mi éghajlati viszonyaink között feltétlenül gondoskodni kell az átteleltetésről. Még ősszel időben a tartós éjszakai hidegek előtt fagymentes, világos és védett helyre kell állítanunk. Metszésre alkalmas az ősz és a tavasz egyaránt. Időnként ellenőrizzük le, mert a pajzstetvek akár télen is elszaporodhatnak.

Bougainvillea teleltetése

Előkészületek

Mielőtt bevinnénk a növényt, érdemes alaposan átnézni, és előkészíteni a pihenésre. Portalanítsuk, és győződjünk meg nem szenved-e betegségektől, és a megbújó apró kártevőktől. Tisztítsuk meg lemosással, ha erősebb a fertőzés, akkor pedig permetezéssel, majd akár vissza is vághatjuk.

Megfelelő hely

A telelő murvafürt számára a 10-15 Celsius fok a legideálisabb. Állíthatjuk folyosóra, garázsba, de fontos, hogy helyiség ablakkal rendelkezzen, és egy hungarocell téglát rakjunk be dézsája alá.

Öntözése

A telelő bougainvillea csak mérsékelt öntözést igényel, hagyhatjuk a földjét kiszáradni a két locsolás között. Ahogy emelkedik a hőmérséklet, és a fényviszonyok is változnak a bougainvillea újból hozza a leveleket. Innentől fokozatosan növelhető az öntözővíz mennyisége, és tavasszal a kihelyezést követően tápoldattal is locsoljuk meg.

Kihelyezés tavasszal

A bougainvillea tavasszal a tartós 15 fok feletti hőmérséklet idején ismét kihelyezhető, de ajánlott megvárni a fagyok elmúltát.