május 24, 2024
halloween tök

A Halloween, mint ünnepi szokás hazánkban is egyre népszerűbb, ilyen tájban megjelennek az üzletek polcain a különféle Halloween tökök. Azonban fontos tudni, hogy ezek a tetszetős külsejű példányok mérgezők, és kizárólag díszítésre használhatók fel.

Halloween nap október 31-ére, Mindenszentek előtti éjszakára esik. Habár a kelta eredetű ünnep hazánkban az elmúlt pár évben lett egyre kedveltebb, Kanada és Amerika szerte a jeles napok közé tartozik.

halloween tök

Az ünnep előtt töklámpásokat faragnak, és a felnőttek és a gyerekek is ijesztő és boszorkányos jelmezeket öltenek magukra ezen az éjszakán.

Halloween-tök felhasználása

Vigyázat! A Halloween-tök nem alkalmas fogyasztásra!

Az október a sütőtök hónapja, számos híres hazai fajta kapható, például a Kiszombori, és az Orange tök, vagy a Nagydobosi tök rendkívül gazdag beltartalmi értékkel rendelkezik. A NÉBIH évről évre felhívja a lakosság figyelmét a veszélyekre, nevezetesen, hogy gyakran nem különítik el az üzletekben egyértelműen a dísztököket a fogyasztható tökféléktől, pedig a dekorációs fajták toxikus vegyületeket (kukurbitacinokat) tartalmaznak. Jó tudni, hogy a forgalomba kerülő Halloween- tökök már kis mennyiségben fogyasztva is komoly bajokat okozhatnak, ezért kizárólag díszítésre használjuk.

Halloween- tök fajtái

Hazánkban számos Halloween tök fajta kapható: az élénk narancsszínű 2-3 kg-os Gomez-1 fajta mellett a közel 20 kg-os enyhén lapos, bordázott terméssel rendelkező CronusF1 fajta is népszerű.

halloween tök

Halloween-tök utólagos felhasználása

A kifaragott töklámpát számos módon hasznosíthatjuk az ünnepek után, például komposztálásra, vagy a földbe hántolva remek tápanyag a földnek, de a jövő évi termést is megalapozhatjuk a megmosott, kiszárított magokkal.