február 26, 2024

Ízelítő a videójátékok világából: Melyek most a legnépszerűbb játékok?

E sport9

A videójátékok különc fiatalok hobbijából mára a felnőttek és fiatalok számára egyaránt az egyik legnépszerűbb otthoni szórakozássá nőtték ki magukat. A technológia fejlődésével és az internet elterjedésével mára már több százmillióan játszanak rendszeresen valamilyen videójátékkal. A videójátékokhoz hasonlóan nőtt a népszerűsége a különféle online játékoknak és az olyan online szerencsejáték és kaszinó oldalaknak is, mint például a Mr Bet casino. A digitális játékipar ma már közel akkora bevételt termel, mint a filmipar vagy a zeneipar. Sőt, a videójátékok ma sokaknak már nem pusztán egyszerű szórakozást, hanem akár komoly virtuális sportot is jelentenek. A különféle videójáték versenyeknek akár dollármilliós főnyereményei is lehetnek, a legjobb játékosok pedig a profi sportolókhoz hasonló népszerűséget és hírnevet élvezhetik. Olvass tovább és ismerd meg az aktuálisan épp legnépszerűbb videójátékokat!

Counter Strike 2

A Counter-Strike eredetileg egy Half-Life modnak készült, majd először 2000-ben jelent meg önálló játékként és gyorsan az egyik legnépszerűbb lövöldözős játékká nőtte ki magát. A széria talán legnépszerűbb tétele a Counter-Strike 1.6 volt, amely egy évtizeden át uralta az FPS játékok piacát, de az igazán hardcore rajongók a mai napig játszanak vele. A játékosok körében a CS (Counter-Strike) elsősorban az egyszerűsége és a videójátékhoz képest élethű játékmenete miatt népszerű. A Counter Strike 2 nemrég jelent meg, felváltva a hosszú évek óta regnáló Counter Strike : Global offensive játékot. Bár a klasszikus FPS játékok népszerűsége az évek alatt jelentősen csökkent, a CS-nek továbbra is rendkívül elszánt rajongótábora van. A legjobb CS játékosok óriási tiszteletnek örvendenek a videójátékos közösség körében, melyhez rendszerint hírnév, nézettség, népszerűség és pénz is társul.

GTA 5

Hatalmas hírnek számított, amikor a Rockstar Games nemrég bejelentette, hogy több, mint 10 év után hamarosan ismét új Grand Theft Auto játék érkezik. Bár a GTA 5 már 10 éve a világ legnépszerűbb és egyben legtöbb profitot termelő videójátéka, ez a GTA 6 érkezésével hamar megváltozhat. Más játékokkal ellentétben a GTA-nak soha nem igazán alakult ki profi közönsége, mivel a játék nem igazán ideális arra, hogy e-sport legyen belőle. Ez inkább egy afféle könnyed, hektikus és néha már-már kicsit értelmetlen nyitott világú akciójáték, amely bizonyítja, hogy egy videójáték akkor is rendkívül sikeres lehet, ha nem alakul ki profi játékosokból álló e-sport közönsége. A rengetek botrány és ellentmondásosság ellenére, amely a játék erőszakos mivoltából ered, a GTA 5 az utóbbi 10 évben összesen több, mint 8 milliárd dollár, vagyis körülbelül 2800 milliárd forint bevételt termelt, amellyel minden idők egyik legtöbbet kaszált játéka.

Minecraft

A Minecraft a hobbi játékosok, a speedrunnerek és a profi e-sport játékosok körében egyaránt rendkívül népszerű építgetős akciójáték. A játék különlegessége, hogy a 2011-es megelenése óta, az utóbbi 12 évben folyamatosan újabb és újabb jelentős frissítéseket kap, ráadásul ezek a frissítések mind ingyenesek. Ezáltal a játékmenet folyamatosan bővül és változik, ami megunhatatlanná teszi a játékot a rajongók számára. Szintén egyedivé teszi a játékot, hogy a felnőttek és az egészen fiatalok, sőt még a gyermekek körében is rendkívül népszerű. A Minecraft azon játékok közé tartozik, amelyek nem csak szórakozást biztosítanak, de a játékhoz olyan logikai feladatokat kell megoldani és olyan komplex gondolkodást követel meg, amely a szellemi képességeket is fejlesztheti. A jövőben is folyamatosan érkező újabb és újabb frissítésekkel a Minecraft feltételezhetően még hosszú évekig a legnépszerűbb játékok listájának élén fog tudni maradni.

Fortnite

A Fortnite volt az első battle royal, azaz “csak egy maradhat életben” típusú videójáték, amely igazán népszerűvé tudott válni. A játék egyben a MOBA kategória úttörőjének is számít. Sajnos a listán szereplő többi játékkal ellentétben a Fortnite minősége inkább romlott az évek alatt, mintsem javult, így rajongótábora, bár továbbra is jelentős, ma már jelentősen elmarad az egykori csúcstól. A játékkal kapcsolatban több probléma is felmerült az évek során. Egyrészt a játékhoz érkező a játékmenetet érintő frissítések sokszor rosszul sikerültek és igazságtalanabbá vagy kevésbé élvezhetővé tették a játékok. Másrészt az évek alatt aránytalanul nagyra nőtt a nagyon fiatal játékosok aránya, amely miatt sok fiatal felnőtt felhagyott a játékkal. A sokat kritizált építés funkcióról nem is beszélve, amely egyesek szerint egyenesen élvezhetetlenné teszi a játékot. Bár mindezek ellenére a Fortnite továbbra is az egyik legnépszerűbb videójáték, ha így folytatódnak a dolgok, akkor könnyen lehet, hogy pár év múlva feledésbe mered.

League of Legends

A League of Legends a mai napig a legnépszerűbb külső nézetes MOBA (többjátékos online csata aréna) játék, amelyben két ötfős csapat küzd egymással viszonylag egyszerű pályákon. A játékban kiemelten fontos a csapatmunka, hiszen az egyes játékosoknak egyszerre kell eltérő feladatköröket ellátniuk és hatékonyan együttműködniük egymással. Már egy játékos hibája is komoly hátrányba hozhatja a csapatot. Ennek megfelelően a LoL az egyik legnépszerűbb csapatos e-sport videójáték. A LoL bajnokságokat sokszor emberek milliói követik világszerte, amely a legsikeresebb csapatoknak óriási hírnevet és rengeteg pénzt is hoz. A profi LoL csapatok a hagyományos sportcsapatokhoz hasonlóan sok esetben együtt laknak, élnek és rendszeresen eddzenek is. Sőt, a legígéretesebb játékosok számára, szintén a hagyományos sport mintájára még e-sport ösztöndíjak és szponzorációk is elérhetőek lehetnek.

A népszerű videojátékok világa egy élénk és folyamatosan fejlődő tér, amely játékosok millióit ragadja meg világszerte. Minden játéknak megvan a maga egyedi története, stílusa, karakterei és jellemzői. Szeretné kipróbálni egy terrorista vagy terrorelhárító szerepét a Counter Strike-nál, vagy esetleg arról álmodik, hogy lopott autót vezet a GTA-nál? Te döntöd el, ki vagy ma. Természetesen a videojátékok világában.