június 24, 2024

Visszatér a szőlészet és pincészet témakör a januári AGROmashEXPO és AgrárgépShow-n

AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás

Budapest, 2022. január 26. Munkagép a 40. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezõgazdasági és Mezõgép Kiállításon, Budapesten a Hungexpón 2022. január 26-án. MTI/Balogh Zoltán

A vezető piaci szereplők, a legismertebb nemzetközi és hazai márkák ismét megjelennek 2024. január 24-27. között az AGROmashEXPO és AgrárgépShow rendezvényen, ahol bárki megismerkedhet az újonnan kínált innovatív megoldásokkal és fejlesztésekkel.

A magyar mezőgazdaság Európai Unióhoz mért felzárkózása jelentős, míg a termelékenysége 2010-ben az EU értékének 41 százalékát érte el, ez az arány 2021-re 67 százalékra nőtt. Mindez köszönhető az elmúlt években lezajlott technológiai modernizációs folyamatnak, amelyet mintegy 1200 milliárd forintnyi hatékonyságnövelésre fordítható támogatás is segített – fogalmazott Feldman Zsolt az Agrárminisztérium közleménye szerint.

A tájékoztatás szerint a 2024 januárjában megrendezendő 42. AGROmashEXPO és AgrárgépShow sajtótájékoztatóján az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára azt mondta: a magyar mezőgazdaság hatékonyságban, termelékenységben nagyot lépett előre. Abban, hogy a 2022-es aszályos évet és az idén az ukrán termények európai piacon történő megjelenése okozta piaci krízist is állta a magyar mezőgazdaság, jelentős szerepe van annak, hogy az elmúlt években a szektor hatékonysága erősödött – tette hozzá.

Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy a mezőgazdasági géppiacra érdemi hatással voltak az elmúlt években a precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő, a kertészetek és szőlőültetvények gépesítését, az állattartók technológiai megújulását segítő konstrukciók. A további technológiai előrehaladást szeretné az agrártárca ösztönözni a 2024-ben megjelenő új, beruházást támogató pályázatok kiírásával. A gazdálkodást érintő nehéz piaci és gazdasági viszonyok miatt az Agrárminisztérium a pályázatokhoz kapcsolódóan előlegnyújtással és a kamatköltségek elszámolhatóvá tételének megteremtésével szeretné ösztönözni a mezőgazdasági beruházásokat – közölte a szaktárca.

A gépberuházások eddig is, és ezt követően is hozzájárulnak a mezőgazdaság termelékenységének és hatékonyságának növekedéséhez.

A vezető piaci szereplők, a legismertebb nemzetközi és hazai márkák ismét megjelennek 2024. január 24-27. között az AGROmashEXPO és AgrárgépShow rendezvényen, ahol bárki megismerkedhet az újonnan kínált innovatív megoldásokkal és fejlesztésekkel

– mondta az államtitkár a szaktárca tájékoztatása szerint.

A közleményben ismertetik, 2024-ben a korábbinál is nagyobb területen,

több mint 37 ezer négyzetméteren, nyolc pavilonban várják a kiállítókat és az érdeklődőket a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállításközpontban négy napon keresztül. A rendezvényen a legismertebb nemzetközi mezőgazdasági gépmárkák mellett a hazai gépgyártás legfontosabb képviselői is bemutatkoznak. Ezúttal is kiemelt figyelmet kapnak a vetőmagok, az egyéb szaporítóanyagok, növényvédőszerek, műtrágyák és kártevőmentesítő anyagok. A közönség érdeklődésének eleget téve pedig visszatér a szőlészet és pincészet témakör.

MTI